Zdrowy jadłospis powinien bazować na warzywach i owocach – niezależnie od stanu zdrowia czy upodobań kulinarnych. W przypadku hipercholesterolemii warto jednak zwrócić szczególną uwagę, by sięgać po produkty bogate w błonnik i przeciwutleniacze, bo to właśnie one mają dobroczynny wpływ na wyniki lipidogramu. Sprawdź, jakie są warzywa obniżające cholesterol.
Warzywa obniżające cholesterol – rola antyoksydantów
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to związki, których rolą jest ochrona komórek i tkanek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki tlenowe w nadmiernej ilości mogą zaburzać funkcje obronne organizmu, co w konsekwencji zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym miażdżycy1. Antyoksydanty naturalnie występujące w żywności to:
- witaminy A, C, E,
- składniki mineralne (cynk, selen, miedź, mangan, żelazo),
- karotenoidy (α- i β-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, β-kryptoksantyna),
- polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, stilbeny).
Do diety warto włączyć więc warzywa bogate w te składniki. Będą to m.in. sałata (masłowa i lodowa), karczoch, szparagi, jarmuż, rzodkiewka, szpinak, kapusta (biała, czerwona, rzymska), papryka, buraki, cebula i czosnek, pomidory, marchew, brokuł, dynia czy bataty. Sięgaj po różne gatunki, aby korzysta z całego wachlarza korzyści zdrowotnych, jakie oferują.
Skorzystaj z kalkulatora cholesterolu Benecol, aby sprawdzić, czy Twoje wyniki lipidogramu są w normie.
Warzywa obniżające cholesterol – rola błonnika
Drugim ważnym składnikiem obecnym w warzywach obniżających zły cholesterol jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit. Jego dobroczynne działanie w zakresie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego polega na wiązaniu cholesterolu w jelitach. Dzięki temu jest on wydalany na zewnątrz organizmu i nie odkłada się w postaci blaszki miażdżycowej.
Wśród warzyw najlepszym źródłem błonnika są strączki: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób czy soja. Ale nie warto pomijać w diecie także warzyw korzeniowych (marchwi, selera, korzenia pietruszki, czy buraka)2, kapustnych (brokułu, kalafiora, brukselki, kapusty), zielonych warzyw liściastych (sałaty, szpinaku, jarmużu), bakłażana czy dyni, bo i one wykazują dużą zawartość tego składnika. Warzyw, które tego nie wymagają, nie obieraj ze skórki – to w niej często zawarte są korzystne dla zdrowia włókna pokarmowe oraz inne składniki odżywcze.
Co jeszcze jeść oprócz warzyw obniżających cholesterol?
Warzywa oczywiście powinny stanowić duży procent codziennej diety, warto jednak zadbać także o obecność innych produktów obfitujących w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zapominaj więc o zdrowych tłuszczach roślinnych, rybach, chudym nabiale, produktach pełnoziarnistych oraz owocach. Warto sięgać też po tzw. żywność funkcjonalną Benecol, czyli margarynę i napoje jogurtowe wzbogacone o stanole roślinne, które potrafią częściowo blokować wchłanianie cholesterolu do krwi, a w efekcie sprawić, że poziom frakcji LDL może obniżyć się o 7-10% już w ciągu 2-3 tygodni*.
* Udowodniono, że estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
1 Wnęk D. Antyoksydanty – rola, podział i właściwości. Online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/331612,antyoksydanty-rola-podzial-i-wlasciwosci. Dostęp: 18.10.2023.
2 Pachocka L. Które produkty żywnościowe zawierają błonnik? Online: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/77037,ktore-produkty-zywnosciowe-zawieraja-blonnik. Dostęp: 18.10.2023.