Miliony bakterii i drobnoustrojów każdego dnia towarzyszy nam podczas wszystkich czynności – w tym również podczas jedzenia. Nawet teraz, w dobie wysoko rozwiniętej technologii spożywczej wciąż borykamy się z wieloma szkodnikami, które przenoszone są, chociażby w pożywieniu. Jak pozbyć się takich bakterii? Poznaj kilka sprawdzonych trików.
Sprawdzaj datę przydatności do zjedzenia
Jednym z najważniejszych czynników eliminujących wiele szkodliwych dla człowieka drobnoustrojów jest dbanie o to, by zawsze przygotowywać posiłki z produktów zdatnych do użycia. Każdy producent pożywienia ma obowiązek podawania daty ważności swoich produktów. Dla wielu z nas jest to tylko sugestia, do kiedy dane mięso, owoc, czy ser może być zjedzony. Warto jednak poważnie traktować takie oznaczenia.
Produkt z przekroczoną datą ważności to produkt, który jest narażony na występowanie wielu szkodliwych dla zdrowia bakterii, grzybów, niewidocznych pleśni i innych drobnoustrojów. Te w najlepszym wypadku doprowadzą nas do rozstroju żołądka. W najgorszym natomiast doprowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. Jedna z najważniejszych rad, by pozbyć się bakterii w pożywieniu? Zadbać, by się nie rozwinęły, spożywając produkty w zgodzie z ich przydatnością do zjedzenia.
Zamiast mycia skup się na dezynfekcji pożywienia
Mycie owoców i warzyw to tradycyjne działanie, do którego przyzwyczailiśmy się, przed ich wykorzystaniem w naszych potrawach. Warto jednak pamiętać, że w wielu miejscach w Polsce woda kranowa wcale nie może uchodzić za wodę doskonałej wartości.
Dlatego też, przed wykorzystaniem danego produktu spożywczego — czy to warzywa, owoca, mięsa czy ryby warto poddać je oczyszczeniu za pomocą dedykowanej myjki ultradźwiękowej. Myjka ultradźwiękowa do warzyw i owoców wyposażona jest w specjalną technologię (w przypadku modelu oczyszczarki Milerd Detoxer jest to technologia Megasonic Cleaning z aktywnym tlenem), która zapewnia pozbycie się aż 99.9% metali ciężkich, 96.3% pleśni i 97.3% pestycydów. Skuteczność działania urządzenia jest potwierdzona laboratoryjnie, co pozwala mieć pewność, że tak potraktowane pożywienie będzie wolne od zdecydowanej większości bakterii i szkodliwych substancji.
Zwracaj uwagę na pochodzenie produktów spożywczych
Kraj pochodzenia to bardzo istotna informacja, która z punktu widzenia zachowania zdrowej diety i zrównoważonego trybu zdrowia zaważy o tym, jak wiele bakterii i innych substancji znajduje się na podstawowych produktach spożywczych. Nie od dzisiaj wiemy, że te produkty, które na nasz rynek muszą przebyć długą drogę, wzbogacane są o różne substancje konserwujące, wydłużające i ich zdatność do jedzenia, ale dodając też nierzadko bakterie, które są dla naszego organizmu szkodliwe.
Jeśli więc mamy wybór, starajmy się kupować produkty spożywcze pochodzące z lokalnych rynków i od sprawdzonych producentów, którzy w swoim biznesie stawiają przede wszystkim na ekologie. Oczywiście nie zawsze jesteśmy w stanie zweryfikować, jakich substancji używali producenci i wciąż wykorzystanie myjki ultradźwiękowej będzie świetnym pomysłem, jednak jedzenie — bez względu czy owoce, warzywa, czy mięso, ze sprawdzonego i znanego źródła z pewnością jest wolne od szkodliwych substancji, co wpłynie pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale przede wszystkim na nasze doświadczenia z jedzenia.