Róża sina (z łac. Rosa dumalis) jest to gatunek krzewu, który należy do rodziny różowatych. Należy je zaliczyć do grupy róż dzikich. Generalnie występuje w całej Europie, w tym również na terenie Polski, szczególnie na obszarach, w których panuje klimat ciepły bądź umiarkowany. Możemy ją spotkać między innymi na skrajach lasów oraz w przydrożnych zaroślach.
Roża sina jest to roślina, której owoce są bardzo cennym źródłem związków biologicznych i witamin. Od wielu wieków róża sina uważna jest za roślinę leczniczą. Owoce znalazły swoje zastosowanie podczas wyrobów różnych naparów win i przetworów. A suszone owoce róży sinej wykorzystywane są do różnego rodzaju herbat.
Róża sina – wygląd i charakterystyka
Róża sina jest to dość gęsty i rozłożysty krzew. Może dorastać nawet do 2 metrów wysokości. Jej liście złożone są z około 5 – 7 o kształcie jajowato – eliptycznych listków, które są w kolorze zielonym z sinoszarym odcieniem. Kwiaty róży sinej wyrastają na szypułkach, które są krótsze od podsadek. Róża sina ma pięciopłatkowe i pojedyncze różowe kwiaty. Owoc róży sinej jest duży i czerwony. Róże siną cechuje bardzo szybkie tempo wzrostu.
Posiada wiele cech i właściwości leczniczych. Posiada silne i hakowato zagięte kolce. Róża siana wspaniale wygląda w ogrodach przy domowych, bądź jako osłona płotów czyli w tak zwanej formie naturalnych żywopłotów. Możemy ją sadzić w grupach bądź pojedynczo. Róża sina kwitnie w czerwcu, a jej owoce pojawiają się już pod koniec sierpnia. Niestety okres żywotności tej rośliny jest dość krótki. Owoce róży sinej zbieramy zaraz po dojrzeniu. Generalnie róża sina jest odporna na mrozu. oraz na inne nieprzyjemne dla roślin warunki pogodowe.
Róża sina – właściwości i zastosowanie
Ze względu na bogactwo witaminy C, róża sina ma wszelkie zastosowanie lecznicze. Owoce tej rośliny zawierają o wiele więcej witaminy C, niż czarna porzeczka. Około dwóch, trzech owoców róży sinej są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie człowieka na tą witaminę. Naturalna witamina, która jest zawarta w owocach jest trzykrotnie skuteczniejsza od syntetycznej witaminy w tabletkach. Surowcem róży sinej są dojrzale owoce zbierane w odpowiednim terminie i w niezbyt wysokiej temperaturze. Mrożone, bądź w nieodpowiedni sposób suszone owoce znacznie tracą swoją zawartość witaminy C i innych substancji leczniczych.
Oprócz witaminy C, ponad to zawiera karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry i pektyny. Róża sina ma działanie rozkurczające, żółciopędne i łagodnie moczopędne. Przede wszystkim jest stosowana ogólnie jako lek wzmacniający ze względu właśnie na duża ilość witaminy C. Pomocniczo może służyć do leczenia różnych schorzeń na przykład wątroby, nerek czy układu pokarmowego. Owoce róży sinej możemy wykorzystać również w celach kulinarnych. Szczególne zastosowanie mają podczas przyrządzania różnych przetworów, bądź win. Może być również stosowana jako roślina ozdobna.
Róża sina – prowadzenie plantacji
Pozyskiwanie krzewów do hodowli jest dość łatwe i podobne jak w przypadku róży dzikiej. Odbywa się z własnego zbioru i wysiewu nasion, ponieważ żadne szkółki nie prowadzą sprzedaży roślin róży sinej. Plantację róży sinej można prowadzić na słabej jakości glebach. Mogą być to gleby klasy IV b a nawet klasy V. Roża, ze względu na swoje właściwości nie wymaga zbyt dużej uwagi oraz nie podlega nawadnianiu.
Przy róży sinej istnieje możliwość prowadzenia plantacji w sposób ekologiczny. Odchwaszczanie roślin powinno odbywać się z reguły ręcznie. W celu ochrony roślin i ograniczenia porostu chwastów rzędy roślin można ściółkować słoma, bezpośrednio po posadzeniu. Krzewy róży sinej na miejsce stałe najlepiej jest sadzić jesienią. Pole powinno być dość dobrze uprawione, a do gleb najlepiej, aby były dostarczane nawozy potasowe, fosforowe oraz wapna magnezowe.
Co powinno wpłynąć bardzo dobrze na rozwój plantacyjny róży sinej. Owoce róży sinej po zasianiu wystąpią około po 4 latach. Na podstawie obserwacji istniejących pojedynczych krzewów można określić ich żywotność na około 25 lat.
Róża sina – sposób użycia
Jak wcześniej pisałam róża sina znalazła swoje zastosowanie w medycynie oraz w kuchni. Wiadomo, że napary z róży sinej jak i wina, które sami możemy zrobić, potrzebują odpowiedniego przepisu. O to jeden ze sposobów przygotowania nalewki z róży sinej. Zależnie od tego ile chcemy zrobić naparu potrzebujemy kilograma owoców, które powinniśmy oczyścić i rozdrobnić. Następnie musimy zasypać owoce 50 dag cukru.
Odstawiamy wywar w dobrze zamkniętym słoju na około 2 tygodnie. Później zalewamy napar 750 ml alkoholu 40%. Następnie szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Musimy tez pamiętać, że od czasu do czasu powinniśmy wstrząsnąć słoikiem. Na koniec powinniśmy napar przecedzić najlepiej przez gazę oraz rozlać do szczelnie zamykanych butelek. Wino będzie gotowe do spożycia po około dwóch miesiącach. Jak widać przedstawiony jest sposób użycia owoców róży sinej. Ze względu na zastosowanie tej rośliny warto spróbować wina z róży sinej, bądź innego naparu wykonanego przez nas samych.