Alergia pokarmowa typu III dotyka aż 45 procent ludzi zamieszkujących Europę i Amerykę Północną. Ten typ alergii jest nadwrażliwością na niektóre pokarmy dlatego ich spożywanie powoduje powstanie stanu zapalnego w organizmie. Alergia określana jako IgG dotyka ludzi w różnym wieku, niektóre dzieci rodzą się już obciążone takim uczuleniem, ponieważ w czasie ciąży matka przekazała im taką skłonność, gdyż sama choruje na ten rodzaj alergii.
Nawet produkty uważane za zdrową żywność u pewnej grupy ludzi mogą wywoływać niepożądane objawy. W przypadku alergii typu III trudno jest od razu wskazać konkretne alergeny, ponieważ odpowiedź ze strony organizmu przychodzi z pewnym opóźnieniem. Wielu chorych odwiedza wielu lekarzy, którzy zalecają kolejne leki nie przynoszące pacjentowi ulgi. Alergia pokarmowa typu III jest chorobą utajoną a jej objawy mylone są z innymi jednostkami chorobowymi.
Alergia pokarmowa typu III – przyczyny
Badania naukowe wykazały, że bezpośrednią przyczyną zachorowalności na alergię pokarmową typu III jest przesiąkliwość jelit. Powoduje to przedostawanie się do układu krwionośnego małych fragmentów pokarmu, które nie zostały w pełni przetrawione. W takim przypadku układ odpornościowy człowieka odbiera te elementy, jako niebezpieczne dla organizmu, wskutek czego stara się ochronić organizm i dochodzi do reakcji alergicznej.
Trudności diagnostyczne stwarza fakt, że objawy mogą wystąpić dopiero po trzech dniach od zjedzenia danego pokarmu, układ immunologiczny wytwarza przeciwciała, które starają się zwalczyć zauważone alergeny. Organizm człowieka wyposażony jest w specjalne komórki posiadające zdolność pochłaniania mikroskopijnych substancji jednak w przypadku, gdy jest ich duża ilość, zaczynają gromadzić się w komórkach i dochodzi do powstania stanu zapalnego.
Produkty, które najczęściej wywołują reakcję alergiczną przy alergii pokarmowej typu III
- Nasiona, orzechy, mak.
- Owoce morza.
- Skrobia.
- Konserwanty, barwniki w produktach spożywczych.
- Ser topiony, ser camembert.
- Drożdże.
- Syrop z aloesu i agawy.
Co wpływa na przepuszczalność jelitową?
- Leki przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, antybiotyki.
- Infekcje wirusowe i bakteryjne.
- Nieprawidłowa codzienna dieta.
- Palenie papierosów.
- Nadmierne spożywanie alkoholu.
- Depresja, przemęczenie.
Alergia pokarmowa typu III – objawy
W związku z tym, że objawy tego typu alergii występują z opóźnieniem, można nazwać ją utajoną. Dlatego właśnie, że dolegliwości pojawiają się długo po spożyciu posiłku, nie można szybko wskazać na konkretny produkt i usunąć go z diety. Ludzie, którzy posiadają sprawnie działające jelita pełniące w ich organizmie rolę filtra nie mają problemu z odkładaniem się niestrawionych reszek pokarmu w tkankach. Współczesny tryb życia powoduje, że wiele osób cierpi z powodu uszkodzenia jelit.
W przypadku alergii pokarmowej typu III chory nie powinien samodzielnie ograniczać jedzenia konkretnych składników diety, ponieważ jest to działanie nieprzynoszące pozytywnych rezultatów. Warto zwrócić uwagę na pojawiające się nietypowe objawy i zgłosić się do lekarza w celu zdiagnozowania alergenu. Objawy towarzyszące alergii typu III to:
- Nawracające infekcje, które nie poddają się skutecznemu leczeniu farmakologicznemu.
- Bóle i zawroty głowy, chroniczne zmęczenie.
- Stany depresyjne.
- Nudności, biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia.
- Atopowe zapalenie skóry, rumień, łuszczyca, pokrzywka, swędzenie trudne do opanowania.
- Nieżyt nosa i gardła, męczący kaszel.
- Duszności, nadciśnienie tętnicze krwi, nieprawidłowa praca serca.
- Nadmierny przyrost wagi.
Lekarze alergolodzy zajmujący się, na co dzień takimi schorzeniami jak alergia pokarmowa typu III. Zauważyli, że pacjenci cierpiący na cukrzycę typu II, zespół jelita drażliwego, chorobę Crohna, zwyrodnienie stawów, niedoczynność tarczycy częściej doznają reakcji alergicznej.
Alergia pokarmowa typu III – diagnostyka
Podczas wywiadu lekarskiego, pacjent udziela informacji o obciążeniu genetycznym w kwestii chorób alergicznych i chorób współistniejących mogących powodować u niego objawy alergiczne. Lekarz po zbadaniu pacjenta kieruje go na oznaczenie przeciwciał IgG dla alergenów pokarmowych, dzięki czemu pacjent otrzyma informację, które pokarmy wywołują u niego objawy alergiczne. Całkowite pozbycie się dokuczliwych objawów alergicznych możliwe jest dopiero po postawieniu trafnej diagnozy oraz przestrzegania zaleconej przez lekarza diety.
Alergia pokarmowa typu III – leczenie
Dobrą informacją dla osób zmagających się z alergią utajoną jest możliwość całkowitego wyleczenia i powrotu do normalnego funkcjonowania w życiu codziennym. Po stwierdzonej alergii pokarmowej typu III warto zadbać o przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Przyjmować dobre probiotyki, jogurty zawierające dobroczynne bakterie, jeżeli oczywiście nie występuje uczulenie na produkty mleczne. Znając listę produktów, które wywołują reakcję alergiczną trzeba wdrożyć dietę eliminacyjną. Sspożywać tylko pokarmy niepowodujące przykrych dolegliwości, takie postępowanie będzie prowadziło do uszczelnienia bariery jelitowej.