Kalina hordowina (Viburnum lantana) rośnie w Europie, obejmuje Anglię, Belgię, Hiszpanię, Grecję i Azję. W Polsce roślina ta jest przybyszem i występuje rzadko. Kalina preferuje otwarte lasy zwłaszcza na glebach wapiennych. Znajduje się także w zaroślach, żywopłotach. Nadaje się do: gleby lekkiej (piaszczystej), średniej (gleby) i ciężkiej (glina), preferują glebę o dobrym odwodnieniu i może rosnąć w ciężkiej glinie. Odpowiednie pH: kwasowe, neutralne i zasadowe (alkaliczne) gleby i może rosnąć w bardzo alkalicznych glebach.
Kalina hordowina jest krzewem liściastym, który może osiągnąć do 5 m wysokości. Liście posiada duże, owalne, lekko pomarszczone o okrągłych krawędziach. Liście umieszczone są naprzeciw siebie wzdłuż gałązki. Dolna powierzchnia jest gęsto pokryta miękkimi, szarymi włosami.
Kwiaty: wiele małych, identycznych, 5 płatków kremowych kwiatów tworzących razem w jednej wielkiej, płaskiej, zwieńczonej kwiatowej głowie (zwanej baldach). Kwiaty kwitną od maja do czerwca, a nasiona dojrzewają od lipca do września. Kwiaty mają zarówno organy płci męskiej jak i żeńskiej i zapylane są przez owady. Roślina jest samopłodna. Kwiat, nasiona i owoce są małe, rurowe białe kwiaty w gęstych kopułach na wiosnę i wczesnym latem. Bardzo pachnące. Jagody, są jaskrawoczerwone, dojrzewające na czarno jesienią, trujące.
Kalina hordowina – właściwości lecznicze
Kalina hordowina rozszerza drenaż toksyn poza narządami wydalania. Może być stosowana, jako detoksykację skóry, kości, serca i układu nerwowego. Roślina może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi sposobami leczenia. Posiada liczne właściwości takie jak: rozkurczające, przeciwbólowe, antyseptyczne, uspakajające, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne.
Skład chemiczny rośliny to: flawonoidy takie jak kwercetyna, kemferol, garbniki, kwas olenolowy, triterpeny, kumarynowce, fitosterole, fenolokwasy, pektyny, saponiny. Zioła zawierają także kwasy takie jak: salicylowy, mrówkowy, walerianowy, kaprylowy.
Kalina hordowina – zastosowanie
Kalina hordowina stosowana jest leczniczo na takie choroby jak: astma, przewlekły spazmatyczny nieżyt nosa, nadczynności tarczycy, zapalenia oskrzeli.
Roślina jest lekiem na przewlekłe alergie, które ewoluują w kierunku astmy iegzemy. Wyciąg z kaliny jest wskazany w przypadku kaszlu z krwią we plwocinie i niektórych rodzajach reumatoidalnego zapalenia stawów.
Wskazania do zastosowania ekstraktów z kaliny hordowiny to:
- Ostra astma
- Podstawowe wsparcie alergii
- Kaszel tytoniowy
- Kaszel wskutek infekcji
- Wypryski skórne
- Nadczynność tarczycy
- Katar
- Wsparcie przy odstawieniu nałogu tytoniowego
Kalina hordowina ma właściwości rozkurczające, dlatego jest wykorzystywana do leczenia chorób ginekologicznych. Wyciągi z niej wpływają pozytywnie na mięśnie macicy ale także na układ trawienny. Potwierdzono działanie kaliny w zatrzymywaniu krwotoków wewnętrznych. Kobiety systematycznie przyjmujące nalewki czy napary z tego zioła nie odczuwają dolegliwości bólowych przy miesiączkowaniu.
Zielarze donoszą o wielu zastosowaniach leczniczych tego krzewu a mianowicie: obniżanie ciśnienia tętniczego dzięki wspomaganiu naczyń krwionośnych. Właściwości przeciwzapalne wpływają na niwelowanie żylaków nie tylko na nogach, ale także odbytniczych.
Kalina hordowina wykazuje uzdrawiający wpływ na układ moczowy powodując nie zatrzymywanie wody w organizmie. Ponadto roślina chroni organizm przed powstawaniem kamicy. Takie działanie pozwala na uniknięcie obrzęków. Roślina może być wykorzystywana do leczenia dolegliwości podczas menopauzy. Ważnym zadaniem kaliny jest wspieranie organizmu w chorobach infekcyjnych, obniżając temperaturę ciała.
Kalina hordowina – sposoby użycia
Zielarze uważają, że, odpowiednio przygotowane owoce kaliny nie powodują zatrucia organizmu. Jednak zawsze muszą one przejść odpowiedni proces np. gotowania, smażenia w wyższych temperaturach. Jest to konieczne do tego, aby owoce utraciły negatywne właściwości.
Osoby znające się na zielarstwie przyrządzają z jagód kaliny wywary, soki a także słodkie dżemy. Według doniesień z medycyny ludowej, jagody te posiadają cenne wartości dla zdrowia człowieka.
Wywar: owoce kaliny zalać wodą i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po czym przecedzić, można dla lepszych walorów smakowych dodać miodu. Doskonale sprawdza się przy infekcjach.
Wywar z kory kaliny: dwie łyżki pokruszonej kory włożyć do garnka, zalać 250 ml wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Poczekać aż wywar wystygnie, przecedzić. Taki płyn można spożywać wewnętrznie do trzech razy dziennie. Ale jest również wskazany do użytku zewnętrznego, przemywania guzków krwawniczych i zmian skórnych.
Napar z kwiatów: dwie łyżki suszonych płatków kaliny zalać 0,5 l gorącej wody i zaparzać pod przykryciem. Po wystudzeniu, przecedzić i spożywać w podzielonych dawkach. Taki napar posiada właściwości lecznicze przy problemach z układem moczowym i infekcjach wirusowych.
Nalewka z kory: 10 gram kory kaliny zalać 300 ml podgrzanego alkoholu i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Następnie przecedzić i spożywać do trzech razy dziennie po dwa do trzech ml.