Ocet jabłkowy jest znany i ceniony na całym świecie! Zgaga to dolegliwość, która pojawia się z powodu nadmiaru kwasu w żołądku. Nadmiar tej substancji powoduje uczucie pieczenia w okolicy klatki przełyku. Powoduje ono duży dyskomfort. W specjalnie ostrych przypadkach zgaga może powodować wręcz ból.
Zgaga pojawia się przez spożywanie tłustych potraw, kawy, napojów gazowanych, a nawet czekolady. Często cierpią na nie osoby, które mają problem z nadwagą albo otyłością. Odnotowuje się, że kolejne ataki zgagi pojawiają się wraz z momentami odczuwania silnego stresu. Jeżeli palimy tytoń, pijemy za dużo alkoholu albo zażywamy narkotyki zgaga może stać się naprawdę poważnym dyskomfortem.
Ocet jabłkowy leczy zgagę
W wypadku pojawienia się zgagi, niemal każdy lekarz będzie zalecał przyjmowanie farmaceutycznych środków, które harmonizują sok żołądkowy. Mimo tego warto spróbować naturalnych metod leczenia zgagi. Jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, konieczne będzie skorzystanie z walorów leczniczych octu jabłkowego. Działanie tego produktu zachwala coraz więcej osób.
Do zgagi dochodzi, kiedy kwas żołądkowy cofa się do przełyku. W occie jabłkowym znajduje się kwas octowy. Ten składnik jest łagodniejszy w działaniu, niż kwas chlorowodorowy, który stosuje się w lekach na zgagę. Dzięki kwasowi octowemu zmniejszysz ilość kwasu w żołądku, a przy tym nie narażasz się na jakiekolwiek efekty uboczne.
Ocet jabłkowy redukuje ilość gromadzonych w organizmie tłuszczy. Jest to szczególnie ważne, jeżeli problemy ze zgagą dotknęły osobę cierpiącą na otyłość.
Jak zostało to już wspomniane, otyłość i nadwaga mogą być jedną z przyczyn zgagi. Do grona substancji zwiększające ryzyko pojawienia się zgagi należy także nikotyna. Ta substancja zwiększa poziom pH w przełyku, co może być prostą drogą do pojawienia się tej dolegliwości. Ponadto nikotyna obniża ciśnienie w przełyku. Ocet jabłkowy jest jednak w stanie zredukować te problemy.
Najnowsze badania nad przyczynami zgagi
Przez wiele lat twierdziło się, że zgaga jest następstwem nadmiaru kwasu w żołądku. Najnowsze badania wskazują jednak na coś zupełnie przeciwnego. Okazuje się, że zgaga jest wynikiem deficytu kwasu. Uwagę naukowców przykuły w przypadki, w których na zgagę skarżyli się pacjenci, u których stwierdzono niedobór kwasu w żołądku. Właśnie w takich przypadkach odczuwali oni charakterystyczne pieczenie w przełyku.
Wiele osób, które miało problem ze zgagą, zachwala sobie działanie octu jabłkowego. Za jego sprawą udało im się przywrócić równowagę kwasową w żołądku. Niekomfortowe pieczenie niemal od razu ustało, od kiedy pacjenci zaczęli przyjmować ocet jabłkowy.
W jaki sposób stosować ocet jabłkowy, aby pozbyć się niestrawności i zgagi
Bardzo prostu pozbyć się podobnych dolegliwości za pomocą octu jabłkowego. Jedyne co musisz zrobić, to przyjmować specjalny preparat przed każdym posiłkiem. Taką mieszankę przygotujesz z jednej szklanki wody oraz dwóch łyżek octu jabłkowego. Oba składniki wystarczy wymieszać ze sobą. Okazuje się, że jest to jeden z najlepszych naturalnych leków na zgagę.