Paulinia guarana (Paullinia cupana) to roślina, którą często nazywa się po prostu guaraną. To określenie pochodzi od nazwy napoju przyrządzanego przez plemię Guarani, który ma gorzki, a jednocześnie kwaśny smak. Jest on przyrządzany z nasion tej rośliny i słynie ze swoich energetycznych właściwości. Wbrew pozorom, paulinia guarana ma jednak znacznie więcej zalet niż tylko zwiększanie energii.
Paulinia guarana – właściwości lecznicze
Paulinia guarana jest słynna przede wszystkim ze swoich odchudzających właściwości, za które odpowiada zawarta w niej kofeina. Ta substancja może w dużym stopniu przyczyniać się do szybszego spalania zgromadzonej w ciele tkanki tłuszczowej, co z kolei powoduje utratę zbędnych kilogramów. Chociaż wciąż nie udało się ostatecznie potwierdzić, że guarana rzeczywiście pomaga w odchudzaniu, to często wykorzystywana jest w tym celu.
Guaranie przypisuje się również właściwości pobudzające. Stymuluje ona układ nerwowy, a wszystko za sprawą nie tylko kofeiny, ale także teobrominie i teofilinie, które również znajdują się w tej roślinie. Zwiększają one poziom wydzielanej adrenaliny, serotoniny (a więc hormonu szczęścia) i dopaminy, a to z kolei przyspiesza pracę serca, rozszerza naczynia krwionośne i pobudza cały ośrodkowy układ nerwowy.
Wykazano, że paulinia guarana ma w swoim składzie najwięcej kofeiny, bo aż 4-6%, czyli nawet więcej niż ziarna kawy, które zawierają ok.2-3% tej substancji. Co ciekawe, guaranę mogą stosować nawet te osoby, które nie mogą pić kawy.
Dowiedziono również, że dzięki dużej zawartości kofeiny ta roślina może pomóc przy problemach z potencją. Przypisuje się jej też właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Dodatkowo może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
Paulinia guarana – zastosowanie
Paulinia guarana to roślina pochodząca z rodziny mydleńcowatych. Znaleźć ją można na terenie Brazylii, a dokładniej w dorzeczu Amazonki i Pary. Ma drobne kwiaty w kolorze białym, które zebrane są w groniaste kwiatostany. Daje owoce, które po obraniu z torebki mają czerwony kolor. Surowcem lekarskim w jej przypadku są nasiona. To właśnie one zawierają duże ilości wspominanej już kofeiny, teobrominy, teofiliny, jak również białka, tłuszcze, włóknik i skrobię.
Nasiona paulinii guarany często wykorzystuje się do produkcji preparatów energetycznych, odchudzających, leków na serce oraz piwa guaranowego. Guaranę często sprzedaje się w formie tabletek i kapsułek ze względu na możliwość uniknięcia odczuwania jej gorzkiego smaku.
Należy pamiętać, że preparatów przygotowanych na bazie tej rośliny nie powinny zażywać osoby borykające się z refluksem, chorobą wrzodową, osteoporozą, cukrzycą, nadciśnieniem. Muszą ich także unikać kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Skutki uboczne zażywania guarany to przede wszystkim kołatanie serca, niepokój, zaparcia, podwyższone ciśnienie tętnicze, kołatanie serca.
Paulinia guarana – sposób użycia
Paulinia guarana jest dostępna w postaci proszku. W zależności od zawartej w niej ilości kofeiny, zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek dziennie. Zmielone nasiona guarany mają sypką konsystencję, ale trudno rozpuszczają się w wodzie i płynach – dlatego też nie stosuje się ich jako samodzielny napój. Można je jednak dodawać do kanapek, sałatek, jogurtu i płatków (guarana nie traci swoich właściwości nawet podczas termicznej obróbki).
Koktajl bananowy z guaraną
1 dojrzałego banana należy pokroić w plastry, dodać 250 ml mleka i 2 łyżeczki guarany w proszku. Następnie trzeba zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę, można dodać też kostki lodu. Po zmiksowaniu napój jest już gotowy do wypicia.
Tak przygotowany koktajl może zastąpić kawę. Dodaje energii i może służyć jako energetyzująca przekąska np. przed treningiem. Banan z kolei dostarczy organizmowi odpowiedni poziom potasu i magnezu, a więc elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Kawa z guaraną
Do przygotowywanej jak zawsze kawy należy dodać 1-2 łyżeczki zmielonych nasion guarany. Obecność guarany sprawi, że kawa doda jeszcze więcej energii i pobudzi do działania.
Herbata z guaraną
Zmieloną guaranę można również dodawać do swojej ulubionej herbaty, aby nie czuć jej specyficznego smaku. W tym przypadku również wystarczy dodanie 1-2 łyżeczek zmielonych nasion.
Na rynku można spotkać także gotowe mieszanki z nasionami guarany, a w skład suszu wchodzą dodatkowo takie składniki jak kwiat granatu czy żurawina. Takie mieszanki mają różną postać – bazą może być Yerba Mate, herbata czarna, zielona lub biała. Należy jednak pamiętać, że sama guarana w ich składzie stanowi jedynie ok. 3% całości, a wszystkie zawarte w mieszance substancje działają wzajemnie się uzupełniając.
Guarana w tabletkach
Osoby, które nie mogą przyzwyczaić się do stosowania mielonych nasion guarany, mogą zdecydować się na zakup specjalnych suplementów diety zawierających ekstrakty z nasion paulinii guarany. W zależności od zapotrzebowania i zaleceń producenta, zwykle należy stosować 2-3 kapsułki takiego preparatu dziennie.