Jeżyna pospolita (Rubus caesius) to owoc, który posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość silnych antyoksydantów, czyli inhibitorów substancji rakotwórczych, stanowią podstawę diety antynowotworowej. Ponadto z uwagi znajdujące się w nich substancje składowe jeżyny doskonale sprawdzają się w diecie odchudzającej i zmniejszają ryzyko chorób serca. Dlatego też jeżyna pospolita jest jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych i stanowi podstawę wielu diet zdrowotnych.
Jeżyna pospolita – charakterystyka ogólna
Jeżyna pospolita powszechnie nazywa jest również ożyną lub ostrężyną. Rośnie głównie na miedzach, polach, w zaroślach, lasach i zrębach leśnych. Ponadto jeżyna pospolita jest krzewem wieloletnim, swoim wyglądem przypominając znaną wszystkim malinę, z tym, że pędy jeżyny są znacznie dłuższe i bardziej kolczaste, mierzące od 1-1,5 m wysokości.
Na tym jednak różnice się nie kończą. Oto kilka cech charakterystycznych dla krzewów jeżyny pospolitej:
- Liście – złożone, ogonkowe, spodem kolczaste, na pędach płonnych: pięciodzielne; na pędach owocujących: trójdzielne;
- Kwiaty – białe, pięciopłatkowe;
- Owoce – początkowo zielone, potem czerwone, dopiero w swej dojrzałej formie przybierają kolor ciemnofioletowy lub czarny; ponadto są mięsiste, smaczne, kwaskowo-słodkie;
- Surowiec – owoce, liście, kwiaty i końcówki młodych pędów.
Jeżyna pospolita – substancje składowe i właściwości
Dojrzałe owoce jeżyny pospolitej są bogatym źródłem cukrów oraz kwasów organicznych (jabłkowy i winny). Posiadają również wspomagające trawienie i aktywne antycyjanki, liczne sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk; oraz witaminy: B1, B2, B6, B12, C, E, PP i prowitaminy A. Poza tym badania wykazują, że w owocach jeżyny pospolitej można również znaleźć niewielkie ślady niacyny, ryboflawiny, tiany, a także kwasu foliowego.
Każda z części krzewu jeżyny pospolita bogata jest w substancje odżywcze i minerały działające korzystnie na organizm człowieka. W zależności od wykorzystywanego surowcu można wyróżnić następujące właściwości jeżyny pospolitej:
- Owoce – w postaci surowej oraz jako wina i soki działają wykrztuśnie i napotnie zwłaszcza przy przeziębieniach i grypie, poza tym dla chorych i rekonwalescentów działają orzeźwiająco. Wzmacniają również organizm i zapobiegają pojawianiu się infekcji;
- Liście i kwiaty – wykazują podobne właściwości (wykrztuśne i napotne) co owoce, choć nieco słabsze. Ponadto napar przygotowany z tych surowców działa ściągająco, moczopędnie, dezynfekująco i przeciwbiegunkowo. Doskonale sprawdzi się także przy katarze, zgadze, wzdęciach i puchlinie wodnej.
Spotyka się również, że liście jeżyny wymieszane zostają z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki leśnej oraz ze szczyptą tymianku. Tak przygotowany napar (herbata) również działa wykrztuśnie, a przy tym moczopędnie.
Jeżyna pospolita – zastosowanie
- W profilaktyce nowotworów – przy występowaniu choroby nowotworowej jednym z najważniejszych aspektów profilaktyki jest właściwa dieta. Jeżyny są owocami bogatymi w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Do drogocennych przeciwutleniaczy, jakie znajdują się w jeżynach pospolitych zalicza się: kwasy fenolowe, kwas elagowy i oczywiście antocyjany.
- Wspomaga pracę układu krążenia – a dzieje się tak głównie dzięki zawartości trzech substancji. Antocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce. Witaminy C, która wzmacnia odporność tkanek. Oraz błonnika, który z kolei ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, zmniejszając ryzyko chorób serca.
- Zapobiega chorobom oczu – zawarta w jeżynach witaminy C i E może zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Podobnie działają także antocyjany, które zwalczają stany zapalne siatkówki oka i obniżają wysokie ciśnienie krwi, co ma duży wpływ na wystąpienie AMD.
- Na zdrowe kości – jeżyny zawierają witaminę K, która pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokacyny, czyli białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór prowadzi do obniżenia gęstości kości, a co za tym idzie częstszych złamań. Poza witaminą K, jeżyny bogate są w dwa oddziałujące na siebie składniki mineralne: wapń i magnez, które uważane są za podstawowy budulec kości w organizmie człowieka.
Jeżyna pospolita
- Łagodzi objawy PMS i menopauzy – a dzieje się tak dlatego, że jeżyny zawierają fitoestrogeny. Są to naturalneestrogeny roślinne, które działają w organizmie człowieka podobnie jak żeńskie hormony. Dzięki temu łagodzą dokuczliwe objawy zespołu przedmiesiączkowego, a także te związane z menopauzą, głównie uderzenia gorąca.
- Reguluje poziom glukozy we krwi – jeżyny należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym, a to oznacza, że mogą być spożywane przez diabetyków. Co więcej zawierają błonnik, spowalniający wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, przez co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu glukozy we krwi.
- Wspomaga odchudzanie – jeżyny na przestrzeni lat stały się pożądanym produktem stosowanym w dietach odchudzających. Nie tylko ze względu na swoją niską kaloryczność (43 kcal w 100g), ale głównie dlatego, że jest owocem bogatym w pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pod wpływem wody zwiększa swą objętość i wypełniając żołądek na długo daje uczucie sytości.
- Pomaga spowolnić proces starzenia skóry – Jeżyna jako jedno z licznych owoców leśnych posiada największą zawartość witaminy E (witaminy młodości), a co więcej posiada w składzie wiele antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry. Oznacza to, że przede wszystkim chronią skórę przed uszkodzeniami wywołanymi nadmiernym przebywaniem na słońcu, przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają kruche naczynia krwionośne.
Jeżyna pospolita – sposób użycia
Najczęściej spotykane sposoby spożywania jeżyn pospolitych opierają się na włączaniu ich do jadłospisu w postaci surowej oraz poprzez przygotowanie z ich owoców naparów i herbat, wykazujących silne działanie wykrztuśne, moczopędne i napotne.
Ponadto spotyka się, że jeżyny wykorzystywane są w mniej pospolitej formie, jak np.:
- Sok z jeżyn dla cukrzyków – przygotowuje się go z 1 kg świeżych owoców i szczypty kwasku cytrynowego. Oczyszczone jeżyny należy umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. W kolejnym etapie trzeba dodać kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszać, a następnie gorący sok należy przecedzić przez sitko, przelać do słoików i postępować tak, jak podczas przygotowywania weków. Po otwarciu tak przygotowanego soku, przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
- Maseczka z jeżyn dla suchej skóry – miksturę przygotowuje się poprzez rozgniecenie w misce kilku jeżyn. Następnie należy dodać łyżeczkę śmietany, łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszać. Maseczkę zaleca się aplikować na 15-20 minut, a po czym czasie zmyć ciepłą wodą.