Czerwona porzeczka (Ribes spicatum), inaczej nazywana porzeczką dziką, to gatunek krzewu należący do wyjątkowo licznej rodziny agrestowatych. Pierwsze wzmianki o niej datują się już na XV wiek, a w niemal sto lat później rozpowszechniła się na terenie całej Europy. Spotykamy ją również w naszym kraju, gdzie niestety jest trochę traktowana po macoszemu, pozostając, choć niesłusznie, w cieniu odmiany czarnej.
Jest to mało wymagający i stosunkowo łatwy w uprawie krzew, dodatkowo cechujący się bardzo dużą mrozoodpornością. Dorasta do 2 m wysokości, w zależności od tego, w jaki sposób będzie przycinany. Liście są ułożone skrętolegle, miękko owłosione od spodu z sercowatą nasadą i charakterystycznym pikowaniem na brzegach, a ich blaszka jest takiej samej długości jak ogonek.
Kwiaty porzeczki mają zielonożółty kolor, zebrane są w grona, a ich średnica wynosi około 8 mm. Najważniejsze jednak są tak lubiane, jadalne owoce w postaci kulistych jagód o średnicy od 5 do 10 mm, a jeden prawidłowo uprawiany krzew owocuje bardzo obficie, wydając w sezonie nawet 5 kg owoców. Warunkiem tego jest uprawa prowadzona na nasłonecznionym stanowisku z dala od dających cień drzew, najlepiej w żyznej i bogatej w próchnicę glebie, o lekkim stopniu zakwaszenia. Okres owocowania jest długi i trwa najczęściej od końca czerwca, aż do sierpnia.
Czerwona porzeczka – zdrowie w małych czerwonych kulkach
Owoce porzeczki czerwonej nie są co prawda tak popularne, jak czarnej, ale równie pyszne. Ich właściwości lecznicze doceniały już nasze babcie i warto skorzystać z ich doświadczenia, wprowadzając do codziennej diety to zdrowie zamknięte w małych czerwonych kuleczkach. Znajdziemy w nich istną skarbnicę składników odżywczych, których wręcz domaga się nasz organizm, szczególnie po okresie zimowym, kiedy jest spragniony witamin. Są one również stosunkowo niskokaloryczne, a ich wartość energetyczna w 100 g to jedynie 65 kcal. Można je więc bez problemu spożywać w diecie odchudzającej.
Te smaczne owoce zawierają przede wszystkim całe mnóstwo witamin, przede wszystkim witaminę C, mającą właściwości ochronne i wzmacniające naturalną odporność. Dzięki jej zawartości organizm może walczyć z wolnymi rodnikami, które nieustannie niszczą komórki naszego ciała, pomaga także zapobiegać rozmnażaniu się komórek nowotworowych i radzić sobie z najróżniejszymi infekcjami.
Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem z punktu widzenia naszego zdrowia, jest witamina A, odpowiedzialna za prawidłowe widzenie, chroniąca przed chorobami takimi jak np. kurza ślepota, a witamina B, zadba z kolei o nasze zdrowie psychiczne, pozytywnie wpływając na pracę układu nerwowego oraz zdolności intelektualne. Spożywając porzeczki w praktycznie dowolnej postaci, dostarczamy organizmowi również wiele cennych składników mineralnych, a zwłaszcza mangan, którego niedobór lub brak jest częstą przyczyną osteoporozy.
Oprócz niego owoce zawierają też bor, wpływający na prawidłowe wchłanianie wapnia, fosforu i żelaza oraz jod, regulujący pracę całego układu hormonalnego. Skład chemiczny owoców jest również bogaty w błonnik redukujący poziom złego cholesterolu LDL i podnoszący poziom dobrego HDL.
Pektyny w nim zawarte zapobiegają miażdżycy, kamicy żółciowej i pomagają usunąć zalegające w organizmie szkodliwe i niebezpieczne toksyny. Warto je także jeść przy problemach z układem moczowym, są bowiem moczopędne, stosuje się je więc pomocniczo podczas leczenia zapalenia dróg moczowych oraz przy wszelkich infekcjach wirusowych lub grzybiczych. Skutecznie mogą zapobiegać też powstawaniu kamieni i złogów w nerkach, przywracając prawidłowe pH moczu.
Czerwona porzeczka – dobre na wiele sposobów
Czerwona porzeczka z roku na rok odzyskuje swoją popularność, stając się jednym z najczęściej spożywanych owoców sezonowych. Szczególnie lubiane są robione z niej soki, pomagające w przy przewlekłych zaparciach czy stanach gorączkowych. Sok z porzeczki ma potwierdzone działanie przeciwzapalne i napotne, a łatwiej chyba będzie nakłonić dziecko do wypicia szklanki pysznego soku niż łyżeczki niedobrego syropu.
W domowej apteczce warto mieć również nalewkę sporządzoną z białego wina i owoców tego krzewu. Zalewa się jednym litrem alkoholu 10 dkg porzeczek i odstawia w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Jest to doskonały środek na kłopoty trawienne, w tym często spotykaną nadkwasotę. Wystarczy pić tylko 50 ml przed ciężkostrawnym posiłkiem, a wszelkie problemy szybko będą należeć już do przeszłości.
Najlepszym jednak zastosowaniem małych czerwonych kuleczek, jest mnogość przetworów, jakie możemy z nich zrobić. Wszelkiego rodzaju dżemy, galaretki czy kompoty sporządzone w lecie, z pewnością osłodzą nam długie zimowe wieczory. Przy okazji pozytywnie wpływając na nasze zdrowie. Panie powinny docenić także ich zbawienny wpływ dla skóry. Dzięki zawartości garbników mają właściwości ściągające, pomagając wygładzać zmarszczki. Poza tym oczyszczają pory skóry, łagodzą zmiany trądzikowe, pomagając w ich skutecznym leczeniu. Maseczka z porzeczek z dodatkiem białka z jednego jaja może zdziałać więcej niż najdroższe kremy.