Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) rośnie w formie dzikiej na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce. Jako roślina uprawna osiąga wysokość do 0,6 m. Kwiaty kwitną od czerwca do sierpnia, a nasiona dojrzewają od lipca do września. Kwiaty mają zarówno organy płci męskiej jak i żeńskiej i zapylane są przez owady. Roślina jest samopłodna.
Pietruszka zwyczajna nadaje się do: lekkich (piaszczystych), średnich (gliniastych) i ciężkich (gliniastych) gleb i woli dobrze odsączone gleby. Odpowiednie pH: kwasowe, neutralne i zasadowe (alkaliczne) gleby. Może rosnąć w półcieniu (lekkie lasy) lub bez cienia. Preferuje wilgotną glebę.
Pietruszka, jako roślina tropikalna, potrzebuje wilgotności i dużego nasłonecznienia. Jest stosowana, jako zioło, zielone warzywo liściaste i jako przyprawa. Jest rzeczywiście używana w dwóch formach: liści i korzeni. Zarówno liść, jak i korzeń są używane w kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej. Jest to konsumowane na wiele różnych sposobów, w tym przyozdabianie, sałatki, zapasy i kanapki. Liść jest podzielony na dwa rodzaje: liść kręconych i płaski. Forma korzeniowa to nowy dodatek, który zaczął się uprawiać około 300 lat temu i po raz pierwszy wzrastał w Hamburgu w Niemczech. Obecnie natka pietruszki stale staje się coraz bardziej popularna i stosowana jako roślina o właściwościach leczniczych.
Pietruszka zwyczajna – właściwości lecznicze
Właściwości lecznicze: przeciwskurczowe, środek przeczyszczający, zioło pomocne dla niemowląt. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, pomaga na wzdęcia, wspomaga układ trawienny, moczopędny. Pobudza prawidłowe miesiączkowanie, stosowana jest jako lek wykrztuśny, a także w chorobach dróg moczowych, nerek i oczu. Jako okład na skórę; na użądlenie, tonik do twarzy.
Składniki odżywcze znalezione w pietruszce zwyczajnej zawierają witaminę A, witaminę K, witaminę C, witaminę E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę B12. A także kwas pantotenowy, cholinę, folany, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, i miedź. Jest również bardzo dobrym źródłem lotnych związków, takich jak mirystycyna, limonen, eugenol i alfa-thujene. Jej liście zawierają energię, węglowodany, tłuszcz i białko. Bardzo bogate w żelazo, jod i magnez, pietruszka jest również dobrym źródłem innych minerałów.
Pietruszka wzmacnia system odpornościowy: witaminy, minerały i przeciwutleniacze znajdujące się w pietruszce są pomocne w wzmacnianiu odporności. Witaminy takie jak witamina C, witamina A, witamina K, folinian i niacyna działają na różne aspekty układu odpornościowego. Witamina A działa bezpośrednio na limfocyty lub białe krwinki, zwiększając tym samym ich działanie. Zawarty w niej chlorofil ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Badania wykazały, że ziele zawiera właściwości przeciwutleniające i właściwości antybakteryjne, co czyni ją idealnym źródłem wielu domowych środków zaradczych.
Korzyści płynące z pietruszki obejmują kontrolę raka, cukrzycy i reumatoidalnego zapalenia stawów, a także zapobieganie osteoporozie. Ponadto działa, jako lek przeciwbólowy o działaniu przeciwzapalnym. Zapewnia również ulgę w problemach z przewodu pokarmowego, takich jak niestrawność, skurcze żołądka, wzdęcia i nudności, a jednocześnie wzmacnia układ odpornościowy.
Pietruszka zwyczajna – zastosowanie
Pietruszka, znana ze swojego użytku, jako przyprawa, zawiera wiele składników odżywczych, które zapewniają ludziom korzyści zdrowotne. Niektóre z tych korzyści obejmują:
Właściwości przeciwcukrzycowe: tradycyjnie pietruszka była stosowana, jako lek na cukrzycę w Turcji. Aby potwierdzić naukowo to twierdzenie, badania przeprowadzono na uniwersytecie w Marmarze w Stambule w Turcji. Badania wykazały, że szczury z cukrzycą, którym podano natkę pietruszki, wykazały w ciągu miesiąca spadek poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że może być stosowana do kontroli cukrzycy.
Kontrola reumatoidalnego zapalenia stawów: Pietruszka była również szczególnie skuteczna przeciwko reumatoidalnym zapaleniu stawów. Związki takie jak witamina C i beta-karoten znajdujące się w roślinie mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają w zwalczaniu zapalenia stawów. Uważa się, że regularne spożywanie tego zioła przyspiesza proces usuwania kwasu moczowego, który był związany z objawami zapalenia stawów.
Właściwości przeciwzapalne: Pietruszka tradycyjnie stosowana jest w regionie Morza Śródziemnego w przypadku bólu zębów, stłuczeń, ukąszeń owadów i szorstkiej skóry. Pietruszka wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciw hepatotoksyczności. Właściwości przeciwzapalne zmniejszają stany zapalne a właściwości przeciw hepatotoksyczne pomagają oczyścić wątrobę.
Osteoporoza: pietruszka zwyczajna jest skuteczna w przypadkach osteoporozy i jest pomocna w utrzymaniu zdrowia kości. Osteoporoza występuje z powodu zubożonego poziomu wapnia w kości, a także z powodu aminokwasu zwanego homocysteiną. Ten aminokwas może być podzielony przez spożycie kwasu foliowego. Ze względu na ten aspekt, oprócz produktów mleczarskich i warzyw, pietruszka jest uważana za jeden z najlepszych źródeł wapnia. Zawiera również odpowiednią ilość kwasu foliowego, która może powodować rozpad homocysteiny.
Działanie moczopędne: przez wiele wieków pietruszka była stosowana, jako lek moczopędny, który pomaga w kontrolowaniu różnych chorób, takich jak kamienie nerkowe, zakażenia dróg moczowych i kamienie żółciowe. Obrzęk jest stanem medycznym, w którym pacjent zachowuje płyn w ciele. Ciało pęcznieje z powodu gromadzenia się płynów. Jeśli człowiek jest dotknięty tym stanem, kilka łyżeczek soku z pietruszki może dostarczyć pewnej i szybkiej ulgi. Korzenie ziół są również bardzo użyteczne w przeciwdziałaniu kamieniom nerkowym. Dodanie korzeni do wrzącej wody i picie, na co dzień jest znane, jako skuteczny ogólny środek czyszczący dla organizmu.
Pietruszka zwyczajna – sposoby użycia
Ozdabiane: Świeża pietruszka posiada delikatne liście, które można dodać do każdej potrawy naczynia, jako ozdobę. W ten sposób składniki odżywcze będą zachowywane i nie będą odparowywać w procesie gotowania.
Zupy: Można je dodać do zup, takich jak zupy pomidorowa, rosół i sosy, przed podaniem nadaje ona dodatkowego smaku i aromatu.
Sałatki i Soki: Można je spożywać bezpośrednio w sałatkach owocowych, sałatkach roślinnych i sokach owocowo-warzywnych.
Napar: 3 łyżki nasion, korzenia lub natki pietruszki włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Następnie pozostawić pod przykryciem przez kwadrans. Przecedzić i spożywać do 3 razy dziennie po filiżance.Tak przygotowany napar będzie pomocny przy zaburzeniach miesiączkowania, kamieniach moczowych i chorobach reumatycznych.
Na pasożyty takie jak owsiki należy przygotować mieszankę kilku ziół a mianowicie: po 1/3 łyżeczki pietruszki zwyczajnej, fiołka wonnego i selera (korzeń), gotować w garnku dodając około jednej szklanki wody ( do 5 minut). Pozostawić do przestygnięcia, przecedzić i spożywać na czczo.