Malina właściwa (Rubus idaeus) ma długą historię a jej istnienie sięga czasów prehistorycznych. Uważa się, że dzikie maliny pochodzą z Azji Wschodniej, ale istnieją także odmiany malin pochodzących z zachodniej półkuli. Roślina jest często spotykana w Polsce. Nasiona malin były prawdopodobnie przewożone przez podróżnych lub zwierzęta, które w czasach starożytnych przekraczały i migrowały do Cieśniny Beringa (na południe od Kręgu Arktycznego).
Jest rodowitą rośliną w wielu częściach Europy. Łodygi są wznoszące i pokładające się, dwuletnie, z pełzającymi wieloletnimi korzeniami. Kwiaty kwitną w maju i czerwcu są drobne, luźne, niepozorne. Wysokość krzewu dochodzi do 2,5 m wysokości. Malina właściwa preferuje glebę piaszczysto-gliniastą, próchniczna i żyzną o lekko kwaśnym odczynie.
Malina właściwa – właściwości lecznicze
Składniki: malina właściwa zawiera krystalizowany cukier owocowy, pachnący lotny olej, pektyny, cytrynę i kwas jabłkowy, sole mineralne, barwniki i wodę. Dojrzałe owoce są pachnące, subtelne i orzeźwiające. Sprzyjają upałowi i zaspokojeniu pragnienie, nie podlega fermentacji acetylowej w żołądku.
Roślina bogata w witaminy, przeciwutleniacze i błonnik, posiada pyszne owoce z wieloma zaletami zdrowotnymi. Mają wysokie stężenie kwasu elagowego, związek fenolowy, który zapobiega rakowi. A tym samym zatrzymuje wzrost komórek rakowych i eliminuje postęp niektórych nowotworów.
Pomaga stracić masę ciała: ten owoc jest bogaty w błonnik i mangan. Malina pomaga w spowalnianiu procesu trawiennego, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Śladowy minerał manganu utrzymuje wysoki poziom metabolizmu, przez co spala się tłuszcz. Olej z malin ma współczynnik ochrony przed słońcem. Ponadto pomaga schudnąć, a także starannie pielęgnuje skórę.
Maliny zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, takich jak pigmenty antocyjanu, które są związane z optymalną ochroną zdrowia. Owoce mają również duży udział błonnika pokarmowego. Są jednymi z roślinnych o najwyższej zawartości włókien. Z całej zawartości, włókno zawiera około 20% całkowitej masy maliny.
Roślina jest doskonałym źródłem witaminy C, manganu, witaminy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Maliny mają najwyższe stężenie przeciwutleniaczy wśród wszystkich owoców. Wynika to z wysokiego stężenia kwasu ellagowego, antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny, cyjanidin, katechin, pelargonidin, kaempferolu i kwasu salicylowego.
Malina zapobiega infekcjom i rakowi: jak wspomniano wcześniej, maliny są doskonałym napojem przeciwutleniającym, które zawierają kwas elagowy. Skutecznie zatrzymują niepożądane uszkodzenia błon komórkowych poprzez zneutralizowanie wolnych rodników.
Kwas elagowy to składnik malin z najważniejszymi substancjami, takimi jak kaempferol, kwercetyna i cząsteczki oparte na cyjankidynach, nazywane cyjanidyn-3-rutinosydem i cyjanidyno-3-glukozylotrutinozyd. Te cząsteczki flawonoidów ponownie rozkładają się na antocyjany, które nadają malinom ich bogaty, czerwony kolor. Antocyjany malin są odpowiedzialne za ich unikalne właściwości przeciwutleniające, a także niektóre antybakteryjne. To szybko sprowadza przerost niektórych bakterii i grzybów w organizmie. Wzrosty te często prowadzą do różnych zakażeń pochwy, a czasami nawet powodują zespół jelita drażliwego.
Malina właściwa – zastosowanie
Malina właściwa zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej: trzy porcje malin na dobę mogą okazać się genialnym lekarstwem na to schorzenie. Zwyrodnienie plamki jest chorobą związaną z wiekiem, która wpływa na ostrość widzenia. Prowadzi ona do utraty wzroku w połowie pola widzenia spowodowanego uszkodzeniem siatkówki.
Niektóre dokumenty sugerują, że maliny są również dobre na dolegliwości kobiet. Liście malin można stosować jako herbatki ziołowe dla kobiet mających problemy z prawidłowym cyklem miesiączkowym, ponieważ zmniejsza nadmierne napięcie miesiączkowe. Dla kobiet w ciąży, herbata malinowa z powodzeniem łagodzi nudności, zapobiega krwotokom, zmniejsza ból i pomaga w porodzie. Dla kobiet karmiących piersią, malinową herbatę lub spożywanie owoców pomoże zwiększyć produkcję mleka. Maliny wzmacnia system odpornościowy i pomagają organizmowi zwalczyć wiele chorób.
Wyjątkowo duża zawartość składników odżywczych w malinach które są bogate w tradycyjne składniki odżywcze, głównie w kategorii przeciwutleniaczy i witaminy B. Jak wspomniano wcześniej, są doskonałym źródłem manganu i witaminy C, dwóch ważnych składników przeciwutleniających, które chronią tkanki ciała przed uszkodzeniem. Maliny są również dobrymi źródłami ryboflawiny, niacyny, folanu, magnezu, potasu i miedzi. W połączeniu z silną witaminą B i minerałami określane są, jako „doskonałe” źródła błonnika. Przy przeziębieniach stosuje się również napary z liści malin.
Malina właściwa – sposoby użycia
Owoce maliny można poddać suszeniu, zmieniając odpowiednio temperaturę. Rozpoczyna się od temperatury około 30 st. C., po czym zwiększa się do temperatury około 50 st. C. Również liście rośliny można poddać takiemu procesowi, pozostawiając ich w cieniu.
Aby przygotować herbatę malinową, należy suszone maliny umieścić w filiżance, zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia. Można również taki gorący napar wykorzystać do inhalacji, wystarczy wziąć ręcznik i przykryć głowę, a następnie pochylić się nad miską, aby cieszyć się aromatem. Ta praktyka nie tylko przyniesie więcej energii, ale również wiele korzyści zdrowotnych.
Ocet malinowy to syrop kwaśny z sokiem owocowym, octem z cukru i białego wina, latem dodaje się do wody, jako doskonały chłodzący napój. Nadaje się także w przypadku gorączki. To użyteczna płukanka dla bolącego gardła.
Zmniejszanie zmarszczek: maliny właściwe działają jak magia na zmarszczki. Mogą być stosowane, jako naturalna maseczka do twarzy. Chroni również skórę przed promieniowaniem słonecznym. Właściwości przeciwutleniające witaminy C skutecznie zmniejszają plamki starcze i przebarwienia. Poprzez zniwelowanie drobnych zmarszczek pomagają przywrócić cerze młodzieńczy wygląd. Taka maseczka do twarzy może być zastosowana dla uniknięcia efektu świecącej skóry. Wystarczy przygotować 1 filiżankę zwykłego jogurtu i 2 szklanki świeżych malin, a następnie wymieszać, aż masa stanie się całkowicie gładka. Nałożyć mieszaninę na całą twarz i trzymać ją przez 15 minut. Następnie zmyć letnią wodą.
Bardzo smaczny i często podawany w czasie przeziębień, sok malinowy.
1 kg świeżych malin przełożyć do garnka, dodać szklankę wody, i gotować aż maliny puszczą sok. Przestudzić, przecedzić przez sitko, utworzony sok przelać do innego garnka, dodać 20 dag cukru i gotować około 15 minut. Powstały gorący sok przeląc do butelek lub słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Tak przygotowany sok będzie służył doskonale w okresie zimowym.