Daktyle mają w sobie mnóstwo składników odżywczych. Dzięki temu nadają się one idealnie do urozmaicenia naszej diety. Warto jeść te bakalie z racji ich walorów zdrowotnych. Osoby, które korzystają z ich właściwości nie muszą obawiać się wielu groźnych chorób.
Daktyle – poznaj wszystkie właściwości daktyli
Źródło żelaza
Daktyle wskazane są wszystkim, którzy mają problem z krwią. Jest to świetne lekarstwo na niedokrwistość. Wynika to z tego, że jedzenie daktyli pozwala nam dostarczyć do organizmu mnóstwo żelaza. W 100 gramach daktyli jest aż 0,9 grama tego składnika odżywczego. W ten sposób możemy za pomocą garści daktyli zapewnić sobie 11% zalecanego spożycia dziennego. Żelazo ma duże znaczenie dla stanu naszej hemoglobiny. Dzięki niemu nasza krew może rozprowadzać po organizmie niezbędny tlen. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży oraz młodzieży.
Daktyle regulują trawienie
Za pomocą daktyli uporasz się z biegunkom. Wynika to z tego, że wraz z daktylami spożywamy sporą dawkę kolejnego składnika odżywczego – potasu. Jeżeli jemy regularnie daktyle w naszych jelitach dobrze rozwija się naturalna flora bakteryjna.
Daktyle zapobiegają także zaparciom. Możesz zwiększyć ich skuteczność w tym zakresie, poprzez odpowiednie ich przygotowanie do spożycia. Namocz przez noc kilka daktyli w wodzie. Rano w wodzie znajdziesz naturalny sok z tych bakalii. Jest to świetny środek na pobudzenie pracy jelit.
Daktyle przyśpieszają odchudzanie
Duża ilość składników odżywczych w daktylach sprawia, że po zjedzeniu ich będziesz syty. W prosty sposób może to ułatwić nie jedną dietę.
Redukują ilość złego cholesterolu
Dzięki daktylom zbijesz wysoki poziom cholesterolu. Dlatego zaleca się ten produkt wszystkim, którzy mają problem ze złogami tłuszczowymi w układzie krążenia. Daktyle chronią także przed zakrzepami krwi oraz różnymi chorobami serca.
Daktyle chronią serce
Możesz sprawić, że spożywanie daktyli będzie szczególnie korzystne dla stanu Twojego serca. Wystarczy namoczyć je przez noc w wodzie. Rano pozbądź się z daktyli nasion. Całość należy zmiksować za pomocą blendera. Pij ten napój kilka razy dziennie.
Obniżają poziom ciśnienia
Każdy, kto ma za wysokie ciśnienie krwi powinien spożywać więcej daktyli. Jak zostało to już wspomniane, jest w nich dużo potasu. W dodatku zawierają one małą ilość sodu. Wystarczy 5-6 daktyli, aby dostarczyć do organizmu aż 80 mg magnezu. Takie zestawienie składników odżywczych sprawia, że daktyle świetnie poprawiają stan naszych naczynek krwionośnych.
Chronią przed udarem
Ten produkt spożywczy świetnie reguluje nasz układ nerwowy. To także zasługa dużej ilości zawartego w nich potasu. Specjaliści przyznają, że odpowiednio duże spożycie tego składnika odżywczego obniża ryzyko wystąpienie udaru mózgu aż o 40%.
Nie można wrzucać wszystkich daktyli do jedne worka. To opisuje autor artykułu to prawda ale dotyczy wybranych ŚWIEŻYCH DAKTYLI np. MEDJOOL, HALAWI, ZAHIDI ale już nie dotyczy suszonych daktyli np. sayer, degled noor….
Owoc czarodziej ,który jadam nie regularnie ale dość często i czuje się dobrze – polecam.