Kukurydza zwyczajna (Zea mays) to jedna z najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Roślina ta pochodzi z rodziny wiechlinowatych. Kukurydza zwyczajna jest pochodzenia amerykańskiego, jednak rozpowszechniła się także w Polsce. Uprawiana głównie na terenach o klimacie ciepłym.
Głównym surowcem spożywczym jest jej ziarno, które przetwarzane jest na mąkę, olej oraz kaszę. Najważniejszym jednak elementem, który ma znaczenie w lecznictwie, jest znamię kukurydzy zwyczajnej wraz ze słupkiem. Znamię, to potocznie nazywane jest „wąsami” kukurydzy. Kukurydza zwyczajna jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość do 2,5 metra, jednak niektóre odmiany, mogą osiągać nawet 6 metrów wysokości.
Kukurydza charakteryzuje się pojedynczym źdźbłem oraz grubym i gąbczastym rdzeniem. Roślina ta ma liście podłużne, lancetowate. Owocem kukurydzy jest duży, żółtawy ziarniak. Kukurydza zwyczajna posiada kwiaty zarówno męskie, jak i żeńskie. Kwiaty męskie są w postaci wiechy, natomiast kwiaty żeńskie przyjmują postać kolby. Kwiaty męskie kwitną wcześniej niż kwiaty żeńskie. Kukurydza kwitnie od lipca do sierpnia.
Kukurydza zwyczajna – właściwości lecznicze
Kukurydza zwyczajna posiada wiele właściwości leczniczych, w szczególności w ziarnach oraz w znamieniu. Ziarno kukurydzy zwyczajnej jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera około 10-12% białka, około 5% tłuszczu oraz blisko 65% węglowodanów. Ponadto roślina ta jest bogata w wiele witamin. Kukurydza zwyczajna posiada witaminy z grupy B,C,D,E oraz K. Ziarna posiadają również dużo składników mineralnych, jak fosfor, magnez, potas czy żelazo.
Znamiona kukurydzy mają właściwości moczopędne, dlatego znamię jest zalecane dla osób mających problemy z zapaleniem pęcherza moczowego. Znamiona kukurydzy, podobnie jak ziarna, są bogate w potas. Wysoka zawartość flawonoidów w znamionach kukurydzy zwyczajnej poprawia krążenie krwi oraz reguluje ciśnienie w całym organizmie. Znamiona posiadają również wysokie ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu stymulują procesy eliminowania wszelkich toksyn znajdujących się w organizmie.
Kukurydza zwyczajna – zastosowanie
Znamiona kukurydzy zwyczajnej posiadają bardzo wiele zastosowań w medycynie. Przede wszystkim, znamiona mają działanie moczopędne oraz przeciwzapalne. W szczególności, pomagają leczyć stany zapalne nerek czy miedniczek nerkowych. Ponadto zwiększają krzepliwość krwi. Znamiona poprawiają również przemianę materii, przez co zalecane są dla osób otyłych. Znamiona kukurydzy zwyczajnej pomagają również w zwalczaniu bólów reumatycznych. W przypadku większych problemów z oddawaniem moczu, wykorzystanie znamion kukurydzy zwyczajnej będzie bardzo dobrym wyborem. Jest to sprawdzony lek na problemy z pęcherzem moczowym.
Ziarna kukurydzy zwyczajnej, jak wcześniej zaznaczono, są bogate w witaminy z grupy E. Witamina E zawarta w ziarnach kukurydzy, działa bardzo dobrze z selenem (który również znajduje się w kukurydzy zwyczajnej), ponieważ selen ułatwia wchłanianie oraz wzmaga działanie witaminy E. To właśnie taki zestaw – selen oraz witamina E, broni nas przed wolnymi rodnikami. Ponadto zwiększa odporność organizmu, oraz spowalnia proces starzenia. Kukurydza ma dwa bardzo silne antyoksydanty – luteinę i zeaksantynę, które chronią plamkę żółtą przed zwyrodnieniami.
Według niektórych źródeł, kukurydza zwyczajna ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Ponadto ma zdolność do zwiększania estrogenu jak i testosteronu.
Co ciekawe, zielone pędy kukurydzy zwyczajnej są używane jako pasza, a sucha słoma może być używana do produkcji papieru.
Kukurydza zwyczajna – sposób użycia
Ze znamion kukurydzy zwyczajnej można przygotować odwary. Odpowiednio przygotowane oraz wysuszone znamiona kukurydzy można kupić w sklepie, w cenie około 10 złotych za 500 gram.
Aby stworzyć odwar, należy wykorzystać 2 łyżeczki wysuszonych znamion kukurydzy zwyczajnej i zalać je ze szklanką wody letniej. Następnie tak przygotowany preparat należy ogrzewać przez kilka minut, pod przykryciem. Później należy odstawić do ostygnięcia oraz przecedzić. Taki odwar można pić około cztery razy dziennie, najlepiej między posiłkami. Odwar ten stosowany jest jako lek moczopędny oraz żółciopędny. Odwar ze znamion kukurydzy, pomaga również w zapaleniach nerek. Taki preparat ze znamion kukurydzy polecany jest również osobom będącym w początkowych fazach cukrzycy oraz osobom otyłym.
Ponadto z wysuszonych znamion kukurydzy można przygotować herbatę. Zaleca się, aby herbatę ze znamion kukurydzy zwyczajnej nie pić z cukrem oraz innymi dodatkami.
Wykorzystując znamiona kukurydzy (około 50 gram), można zrobić mieszankę z zielem nawłoci oraz zielem skrzypu, aby przygotować zioła moczopędne. Tak przygotowaną mieszankę należy zalać z wrzącą wodą oraz przechowywać pod przykryciem. Następnie należy odstawić preparat do ostygnięcia oraz przecedzić. Takie zioła można spożywać około trzy razy dziennie, najlepiej po jedzeniu.
Ziarno kukurydzy ma oczywiście zastosowania kulinarne. Kolbę kukurydzy zwyczajnej należy zagotować, a następnie ugotowaną kolbę można jeść w całości. Ziarna kukurydzy są przerabiane również na cukier, krochmal oraz olej.