Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris) pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Pierwsi koloniści przywieźli ją do Ameryki Północnej, gdzie służyła, jako środek konserwujący żywność i jako ziele lecznicze. Roślina posiada wiele łodyg, które są twarde, rozgałęzione i drewniejące, dorastają do 30 cm długości. Jasnozielone owalne liście, zazwyczaj dochodzą do 50 mm szerokości i zwężają się poniżej do bardzo krótkich łodyg, są gładkie i zawierają liczne małe gruczoły.
Kwiaty są różowe i rozkwitają w miesiącach letnich. Korzeń rośliny jest zdrewniały i włóknisty. Użyteczne leczniczo części roślin: tylko liście i kwiaty. Choć można je zebrać w każdej chwili, najlepiej jest zbierać liście, gdy kwiaty zaczynają rozkwitać.
Macierzanka tymianek – właściwości lecznicze
Historia macierzanki tymianek, jako rośliny przyprawowej i leczniczej, sięga ponad 3000 lat p.n.e. Archeolodzy znaleźli starożytne pisma w Egipcie omawiające jej użycie i została zidentyfikowana, jako jeden ze składników używanych w mumifikacji.
Starożytni Grecy uważali, że macierzanka tymianek jest symbolem stylu, elegancji, odwagi i używali jej, jako kadzidła do czyszczenia świętych obszarów. W starożytnym Rzymie doceniano jej właściwości lecznicze i była stosowana w leczeniu wielu schorzeń. Również Rzymianie używali jej do „oczyszczania” swoich pomieszczeń. W Europie, w średniowieczu, roślina była uprawiany w klasztorach, jako lek na kaszel, środek na pasożyty jelitowe i jako środek wspomagający trawienie.
Najbardziej aktywnym składnikiem zioła jest tymol, który ma silne właściwości antybakteryjne i działa wykrztuśne. Oprócz tymol, tymianek zawiera flawonoidy luteolinę, apigeninę, tymoninę i naringeninę, które są przeciwutleniaczami. Macierzanka tymianek może być używany do dezynfekcji i ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne.
Macierzanka tymianek – zastosowanie
Macierzanka tymianek była stosowana, jako ziołowy środek przeciw grzybiczym zakażeniom. Przykładem jest stopa sportowca i jako środek do terapii doustnej Candida (drożdże) i innych zakażeń drożdżami chorobotwórczymi.
Roślina jest również używana także do zabijania pasożytów skóry, takich jak wszy i wewnętrznych pasożyty, takie jak robaki w jelitach. Jest również stosowana, jako środek odstraszający komary. Przeprowadzono kilka badań klinicznych i potwierdzono skuteczność macierzanki w leczeniu zapalenia oskrzeli. Dodatkowo uważano, że jest korzystna w leczeniu kaszlu i bólu gardła związanego z przeziębieniami i grypą oraz kokluszem. To, dlatego, że aktywne składniki rośliny są wspomagają rozkurczanie i wydalanie śluzu.
Tradycyjnie macierzanka tymianek była stosowana w leczeniu niedokrwistości, gorączki, problemów jelitowych i jako środka ziołowego w leczeniu cuchnącego oddechu. Uważa się, że zioło jest dobre do kolki, wzdęcia, a także jako ziołowe środki odurzające.
Macierzanka tymianek posiada jeden z najwyższych stężeń antyoksydantów, dlatego była uznawana przez tysiące lat za ogólny wzmacniacz. Fenolowe przeciwutleniacze znajdujące się w roślinie, w tym luteina, zeaksantyna i tymonina powodują neutralizację i eliminację wolnych rodników w całym organizmie. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które mogą powodować poważne uszkodzenie zdrowych komórek powodując apotozę lub spontaniczną mutację. Te antyutleniacze pomagają zapobiec stresowi oksydacyjnemu we wszystkich układach narządowych, a także szlakach nerwowych, sercu, oczach i skórze.
Macierzanka tymianek
Wysokie stężenie żelaza i innych niezbędnych minerałów w macierzance sprawia, że jest idealna do stymulowania produkcji krwinek czerwonych. Zwiększając tym samym cyrkulację organizmu i oddychanie istotnych układów narządowych i kończyn w całym ciele.
Wysokie stężenie witaminy C w roślinie sprawia, że jest to naturalny wzmacniacz odpornościowy. Witamina C pobudza wytwarzanie białych krwinek, które są pierwszą linią obrony w systemie odpornościowym organizmu. Witamina C odgrywa również zasadniczą rolę w produkcji kolagenu, co jest niezbędne do tworzenia i naprawy komórek, mięśni, tkanek i naczyń krwionośnych.
Ostatnie badania sugerują również, że roślina może być pomocna w zapobieganiu zakrzepom krwi. Olejek eteryczny jest jednym z najważniejszych olejów w aromaterapii. Jest używany do zwiększenia potencjału umysłu, ducha i ciała. Opary z olejku eterycznego służą do leczenia wyczerpania, bólów głowy i depresji. Jak również dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, podrażnienia skóry i skóry głowy oraz zapobiegają brodawkom. Olejek eteryczny stosuje się w handlowych pastach do zębów, płynach do płukania jamy ustnej oraz w wielu liniach i kremach używanych do miejscowego leczenia zapalenia stawów, dny moczanowej i reumatyzmu.
Macierzanka tymianek – sposoby użycia
Jako infuzja:
Od 30 gr do 90 gr płynu.
Jako olej
Od 2 do 10 kropli na cukier lub w emulsji.
W formie kapsułki
Zgodnie z zaleceniami producenta
Napar: 1 łyżkę suszonej macierzanki tymianek zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać po przykryciem przez kilka minut. Następnie przecedzić i spożywać po jedzeniu. Można wypijać takiego naparu do 3 szklanek dziennie. W takiej formie działa skutecznie w stanach infekcji takich jak: przeziębienie lub do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych.