Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare), to niezwykle popularna roślina należąca do rodziny wiechlinowatych, najstarszy uprawiany gatunek zboża, znany ludzkości już od czasów neolitycznych. Pochodzi z terenów Azji, a obecnie uprawia się go niemal na całym świecie, w Europie, Afryce, obydwu Amerykach, największym jego producentem jest zaś Rosja.
Ponadto jest najpowszechniej uprawianych gatunkiem zboża również w naszym kraju, gdzie stanowi aż 10 procent wszystkich upraw zbóż. Ta odmiana jęczmienia jest rośliną jednoroczną. Wysiewaną jesienią lub wiosną. Dorastającą do wysokości 1 metra, posiadającą wielorzędowe kłosy, a jej okres kwitnienia przypada w Polsce na czerwiec i lipiec. Jest zbożem o małych wymaganiach i stosunkowo łatwym w uprawie. Sieje się je na glebach o umiarkowanym stopniu zakwaszenia, najczęściej piaszczysto-gliniastych.
Jęczmień zwyczajny – zastosowanie i bogactwo składników odżywczych
Jęczmień zwyczajny znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym i na przestrzeni dziejów niejednokrotnie stanowiło podstawę żywieniową całych cywilizacji np. w starożytnym Egipcie. Dzięki zawartości bogatej w białka i skrobię, wykorzystuje się je do produkcji szerokiego asortymentu płatków oraz kasz, które stanowią ważny element niemal każdej zdrowej diety. Ziarno jęczmienia jest ponadto używane w przemyśle browarniczym, a wytwarzany z niego słód to najważniejszy składnik wielu lubianych gatunków piwa.
Jednak białko oraz skrobia to nie jedyne substancje odżywcze, charakteryzujące tę odmianę zboża. Jęczmień zwyczajny to istna skarbnica wielu związków, mających wręcz zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są to przede wszystkim łatwo przyswajalne witaminy z grupy E. Witaminy o sprawdzonym, silnym działaniu antyoksydacyjnym, skutecznie przeciwdziałającym zarówno starzeniu się organizmu, jak i tworzeniu blaszek miażdżycowych.
Zapobiega ona również powstawaniu w naczyniach krwionośnych niebezpiecznych skrzepów, nierzadko nawet zagrażających życiu. Polecana dla osób mających wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ziarna jęczmienia zawierają też witaminę B, odpowiedzialną z prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzącą jego stany napięciowe i bezpośrednio wpływającą na sprawność intelektualną oraz ogólne zdrowie psychiczne.
Jęczmień zwyczajny – właściwości lecznicze, których nie można zlekceważyć
Wszystkie substancje odżywcze sprawiają, że jęczmień zwyczajny z czystym sumieniem można umieścić wśród ziół, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zalecanych przez wielu lekarzy oraz dietetyków. Najczęściej wykorzystuje się w ziołolecznictwie ziarna i młode pędy tej rośliny. Zarówno w profilaktyce zdrowotnej, jak i do łagodzenia objawów wielu poważnych schorzeń.
Preparaty produkowane z zielonych, młodych pędów z dnia na dzień zyskują coraz większą popularność wśród zwolenników zdrowego odżywiania, którym zależy na dobrze zbilansowanej diecie. Zawierają one w swoim składzie aż 25 razy więcej potasu i 37 razy więcej wapnia niż pszenica, inny równie rozpowszechniony gatunek zboża. Pędy jęczmienia zwyczajnego charakteryzują też doskonałe właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowa, a nawet przeciwnowotworowe, skutecznie wspomagają więc walkę z tą niebezpieczną chorobą.
Zawartość chlorofilu odkwasza organizm, przywracając mu zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową. Wspomagają ponadto leczenie chorób żołądka i dwunastnicy, mają też zbawienny wpływ na pracę wątroby, przyspieszając zachodzące w niej procesy trawienne. Jęczmień pomaga również przy wielu problemach z sercem i układem krwionośnym, wyrównując ciśnienie krwi, zwiększając produkcję czerwonych krwinek, ułatwia także walkę ze złym cholesterolem LDL, obniżając jego zawartość we krwi do bezpiecznego poziomu.
Zdrowotne właściwości można by praktycznie wymieniać w nieskończoność, ale równie duży rozgłos ten gatunek zboża zyskał jako specyfik pomagający w odchudzaniu. Zawiera bowiem rozpuszczalny błonnik pokarmowy, odpowiedzialny za zwiększenie metabolizmu i spalanie obecnych w organizmie tłuszczy.
Jęczmień zwyczajny – jak stosować, aby był skuteczny
Jęczmień zwyczajny, jego młode zielone pędy, tak cenione w ziołolecznictwie, najczęściej jest dostępny w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie, sporządzonego z rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Tak spreparowany nie traci praktycznie nic ze swoich cennych właściwości odżywczych. Sporządzony z dwóch łyżeczek proszku charakterystyczny, zielony napój, najlepiej pić rano, koniecznie na czczo, co najmniej 20 minut przed jedzeniem.
Już po mniej więcej dwóch tygodniach będzie można zaobserwować zachodzące korzystne zmiany, poprawę przemiany materii, jak i ogólnego samopoczucia. Znikają problemy z koncentracją oraz uczucie senności i ciągłego zmęczenia, wzrasta energia i ma się wrażenie lepszego dotlenienia mózgu.
Oprócz zielonych pędów można również spożywać ziarna jęczmienia. Ziarna w postaci wspomnianych kasz czy płatków, które powinny stać się podstawą każdego śniadania. Osoby chore na cukrzycę muszą jednak zachować ostrożność przy stosowaniu produktów z tej odmiany zboża. Łączone z wieloma lekami mogą bowiem spowodować zbyt duże obniżenie poziomu cukru we krwi. Poza tym nie zaobserwowano żadnych istotnych skutków ubocznych.