Porzeczka czarna (ribes nigrum) jest to gatunek rośliny, która należy do rodziny agrestowatych, jej odmianą jest porzeczka czerwona, również znana ze swych właściwości leczniczych. 100 g porzeczki czarnej to około 260 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Owoce i liście czarnej porzeczki stosuje się powszechnie w medycynie naturalnej. W dawnych czasach był to owoc niezwykle doceniany wśród ludzi biednych, ponieważ dzięki jemu stosowano okłady na ukąszenia meszek, jak również komarów. Czarną porzeczkę warto uprawiać w ogrodzie, nie jest ona wymagającą rośliną, do jej uprawy potrzeba jedynie dużo słońca, ponieważ wtedy będzie lepiej rosła. Jest także przepustką do zdrowego i pełnowartościowego życia.
Porzeczka czarna – właściwości
Czarna porzeczka zawiera dużo witaminy C, B1, B2, B6, B9, D, E, K oraz P. W jej liściach zawarte są również wartości odżywcze, takie jak rutyna, flawonoidy, magnes, siarka, miedź, jak również olejki lotne. Liście czarnej porzeczki są odpowiednie na trudno gojące się rany oraz ukąszenia owadów. Substancje ta, zawarte zarówno w owocach, jak i liściach działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, oczyszczają krew, poprawiają apetyt i przemianę materii, obniżają poziom glukozy we krwi, dlatego ważne jest, aby porzeczkę czarną zażywały osoby, które mają problem z cukrzycą. Porzeczka czarna i jej liście są używane także w celu wzmocnienia organizmu, ponieważ działają moczopędnie, oczyszczająco i regulują poziom cholesterolu. Podobne działanie wykazuje też czarna aronia i czarne jagody.
Przepisy na zastosowanie porzeczki czarnej
Sok z porzeczki czarnej – należy dysponować dość dużym słoikiem, każdą warstwę porzeczek posypać cukrem, następnie przykryć i pozostawić na czas, aż puści soki. Sok taki możemy później rozdrabniać z wodą w celu spożycia. Szczególnie nadaje się do spożycia w okresach przeziębienia i grypy, gdy nasz układ odpornościowy jest obniżony.
Kolejnym zastosowaniem porzeczki czarnej jest napar z samych liści – liście należy rozdrobnić i gorącą wodą, następnie odstawić na około dwadzieścia minut. W ten prosty sposób napar można spożywać. Powoduje on hamowanie procesów starzenia się skóry, jak również zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Szczególnie nadaje się do stosowania przez osoby, u których w rodzinie występował rak. Zielarki polecają napar z liści porzeczki czarnej na artretyzm, gorączkę, biegunki, jak również w celu poprawienia kondycji naczyń mięśnia sercowego.
Następną propozycją na zastosowanie czarnej porzeczki jest jej wykorzystanie podczas kąpieli – należy ususzyć jej liście zalać 30 dag liści trzema litrami gorącej wody, następnie poczekać przez około 30-40 minut aż napar się zaparzy, przecedzić i wlać do wanny.
Nalewka z porzeczki czarnej – porzeczki należy opłukać w wodzie, przełożyć je do słoika i dodać wanilii, następnie zasypać cukrem i zalać alkoholem. Słoik należy zakręcić i pozostawić na miesiąc. Po upływie tego czasu wywar można przelać do butelek i konsumować. Nalewka ta jest odpowiednia dla osób podczas grypy i przeziębienia, bardzo dobrze rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Szczególne właściwości prozdrowotne zawdzięcza się głownie takimi substancją jak kwarcytyna (ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe), rutyna (ułatwia wchłanianie witaminy C, wzamacnia śródnabłonek naczyń krwionośnych), antocyjana (są to substancje antybakteryjne, które pomagają w zwalczaniu bakterii E.Coli).
Uprawa porzeczki czarnej
Uprawa rośliny jest dość łatwa, ważną kwestią jest dobre nasłonecznienie jej, ponieważ im więcej słońca, tym roślina lepiej rośnie. Raz na dwa lata trzeba pamiętać o przycinaniu starych pędów. Jeżeli spóźnimy się z przycięciem to zacznie się proces wegetacji porzeczki. Bardzo istotna kwestią jest nawożenie porzeczki. Możemy zastosować nawóz mineralny, jednak wtedy musimy pamiętać, że dla rośliny jest lepiej, gdy nawóz naturalny będzie stosowany przez cały czas. Szkodnikami atakującymi porzeczkę czarną jest na przykład mszyca, która atakuje jej krzewy i wysysa z rośliny soki. Kolejnym szkodnikiem jest krzywnik porzeczkowiaczek, uszkadza on pąki rośliny, odmianą odporną na tego szkodnika jest Bona. Świeże owoce wykorzystuje się także w produkcji dżemów, soków, galaretek, jak również syropów.
Porzeczka czarna – uroda i zdrowie
Porzeczka czarna jest zalecana przy stosowaniu diety antyrakowej, chorobach serca, stanach osłabienia, jak również przedwczesnej miażdżycy. Olejki eteryczne pobudzają apetyt, są więc polecane osobom w podeszłym wieku. Owoc czarnej porzeczki jest również stosowany, jako sok na dolegliwością jamy ustnej, kaszlu, a także kamnicy moczowej. Spożywanie porzeczek czarnych pozwala walczyć z prostatą u mężczyzn. Owoce są najlepsze zaraz po zerwaniu z krzaka, ponieważ później tracą swoje wartości odżywcze. Staramy się ich nie przechowywać dłużej niż 7 dni, ponieważ po tym czasie nie będą nadawać się do spożycia. Gdy nie dysponujemy własnym ogródkiem, uwagę należy zwrócić na to, aby porzeczka była gładka, nie miała grudek i miała jędrną skórkę.