Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jak wiadomo dziś, jest formą uprawną, która prawdopodobnie pochodzi z karczocha osetowego lub kardamonu (Cynara cardunculus). Starożytni Rzymianie i Grecy znali ją i uprawiali, jako rośliny spożywcze w południowych częściach Europy od wieków. Uważa się, że zarówno kardamon, jak i karczochy pochodzą z Maroka lub Wysp Kanaryjskich.
Dzisiaj jest to ważna roślina i uprawiana jest na dużą skalę w wielu rejonach świata o klimacie umiarkowanym lub subtropikalnym, szczególnie we Francji, we Włoszech, w Hiszpanii, w Belgii iw Kalifornii w Stanach Zjednoczonych. Karczoch zwyczajny preferuje dobrze nawożone, bogate w próchnicę i wilgotne grunty. Rośliny są rozmnażane przez nasiona lub korzystnie z sadzonek.
Opis rośliny; Karczoch zwyczajny jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych (Asteraceae), która może wyrosnąć do 2 metrów wysokości. Łodygi są szorstkie, pomarszczone i rozgałęzione, a liście są stosunkowo duże i rozmieszczone są naprzemiennie na łodydze. Są one ciemnozielone na górze i szare, z cierniami wzdłuż krawędzi. Duże głowy kwiatowe to kolekcja małych, niebieskofioletowych kwiatów. Mięsiste dolne partie i podstawa pąków to jadalna część znana, jako ” serce karczochy”. Kwiaty roślinne kwitną zwykle w lipcu.
Użyteczne części roślin: Liście są najczęściej stosowane w medycynie ziołowej zarówno w postaci suchej, jak i świeżej. Serce karczocha jest głównie używane, jako żywność.
Karczoch zwyczajny – zastosowania lecznicze i korzyści
Liście karczocha zawierają wiele kwasów fenolowych, flawonoidów (rutynę, luteolinę), cynarin i seskwiterpeny (zwłaszcza karyofilen i beta-selinen). Zawiera także garbniki, substancje cukrowe, inulinę, substancje śluzu, fitosteksy (taraxasterol), olejki eteryczne, prowitamina A i kilka enzymów. Ziele jest stosowane wewnętrznie, jako herbata lub w postaci tabletki lub kapsułki do leczenia chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, takich jak uszkodzenie wątroby, marskość, zapalenie wątroby i żółtaczka.
Właściwości chroniące przed żółcią są związane z substancjami cynarin i kwasami chlorogenicznymi i neochlorogennymi znalezionymi w roślinie. Uważa się, że substancje te chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, duże spożycie alkoholu i inne toksyny.
Karczochy mogą również pomóc w zapobieganiu tworzenia się kamieni żółciowych, a eksperci medycyny zalecają stosowanie karczocha w zapobieganiu nawracającym problemom z kamieniami żółciowym.
Karczoch zwyczajny był również stosowany, jako ziołowy środek na:
- niestrawność,
- utratę apetytu
- niestrawność z wzdęciami,
- gazami jelitowym,
- nudnościami,
- zespołem jelita drażliwego,
- wysokim poziom cholesterolu,
- otyłością
- i dna moczanową.
Badania kliniczne wykazały, że karczoch może obniżyć wartości triglicerydów i cholesterolu we krwi, co tłumaczy, dlaczego zioło jest powszechnie stosowane w leczeniu miażdżycy tętnic. Badania naukowe wykazują również, że karczochy zapobiegają utlenianiu szkodliwego cholesterolu LDL, które uważa się za odgrywające ważną rolę w rozwoju miażdżycy tętnic.
Kilka badań klinicznych wykazało, że ekstrakt karczocha może obniżyć poziom cholesterolu i triglicerydów w surowicy, a niektóre ostatnie badania wskazują, że zioło może poprawić relacje pomiędzy dobrym (HDL) a złym poziomem cholesterolu LDL.
Wzmacnia wchłanianie składników odżywczych z żywności i trawienie tłuszczu, może być stosowany do zaparć spowodowanych złym funkcjonowaniem wątroby. Roślina wykazuje także działanie mające wpływ na hamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych.
Ponadto roślina ma słabą właściwość moczopędną i może obniżyć podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Dlatego mogłaby być pomocnym ziołem leczniczych w leczeniu schorzeń reumatycznych, takich jak zapalenie kości i stawów.
Karczoch zwyczajny został uznany za dobry lek ziołowy w leczeniu cukrzycy, ponieważ zioło może mieć znaczący efekt obniżania poziomu glukozy we krwi. Zawiera w swoim składzie insulinę mającą zdolność normowania stężenia cukru we krwi. Jednocześnie bierze czynny udział w walce z nadwagą.
Karczoch zwyczajny – dawkowanie i sposób podawania
Karczochy zwyczajny są stosowane medycznie w postaci herbat ziołowych, nalewek, tabletek i kapsułek.
Jako herbata: jedna łyżka suszonych rozgniecionych liści w jednej filiżance wrzącej wody? Herbatę następnie parzy się przez 10 minut, zanim zostanie wypita. Picie filiżanki pół godziny przed każdym posiłkiem jest często zalecane.
Jako nalewka: 1: 5 nalewka (1 część ziół na 5 części alkoholu). 15 Do 30 kropli w wodzie pół godziny przed posiłkiem trzy razy na dobę.
Jako kapsułki: kapsułki 320 mg trzy razy na dobę lub należy postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi dawkowania produktu.
Karczoch zwyczajny – możliwe skutki uboczne i interakcje
Karczoch zwyczajny jest uważany za bezpieczne ziele, jako lek ziołowy i nie ma doniesień o poważnych skutkach ubocznych, gdy jest stosowany w zalecanych dawkach. Nie ma ostrzeżeń dotyczących stosowania zioła dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, ale zawsze lepiej skonsultować się z profesjonalnym zielarzem lub lekarzem przed użyciem ziół, jako leku.