Ukryta alergia pokarmowa dotyka coraz większą część społeczeństwa i jest trudna do skutecznego zdiagnozowania. Pogarszające się samopoczucie i występowanie wielu dolegliwości jest przyczyną alergii, która stała się chorobą cywilizacyjną.
Natychmiastowa reakcja organizmu na pojawienie się w organizmie alergenów dających objawy w postaci wysypki czy biegunki jest łatwiejsza do rozpoznania i wyleczenia. Natomiast w przypadku problemów ze sprecyzowaniem konkretnego produktu, który wywołuje reakcje alergiczne nastręcza problemów diagnostycznych. W takim przypadku dieta eliminacyjna zalecana przez alergologów może nie przynosić skutecznych rezultatów.
Ukryta alergia pokarmowa może dać objawy dopiero po kilku dniach od spożycia danego pokarmu, samodzielne rozpoznanie, który ze zjedzonych produktów wywołał niepożądane efekty jest bardzo trudne i często wymaga konsultacji u lekarza alergologa. Podłożem wystąpienia uciążliwych symptomów jest pojawienie się przeciwciał wobec wybranych artykułów spożywczych, co jest bardzo typowe dla alergii.
Nieprawidłowości w obrębie jelit a utajona alergia pokarmowa
W większości państw na całym świecie społeczeństwa dotknięte są tą chorobą, której przyczynę lekarze upatrują w niesprawności ścian jelit, które odpowiadają za sortowanie spożywanych produktów i wchłanianie tylko składników odżywczych wartościowych dla organizmu człowieka.
Sprawnie funkcjonujące jelita chronią organizm przed dostawaniem się do naczyń krwionośnych różnego rodzaju szkodliwych składników, dezorganizujących prawidłową jego pracę. Codzienny tryb życia i przebyte choroby predysponują niektóre osoby do uszkodzenia ścian jelita i uaktywnienie się utajonej alergii pokarmowej.
Przyczyny powstania utajonej alergii pokarmowej związanej z problemami w obrębie jelit
- Wdrożenie do codziennej diety produktów wysokokalorycznych na przykład typu fast – food.
- Długo utrzymujące się sytuacje stresowe.
- Uprawianie sportów wyczynowych.
- Nadużywanie alkoholu.
- Występowanie w środowisku szkodliwych substancji toksycznych.
- Uwarunkowania genetyczne.
- Przyjmowanie leków takich jak antybiotyki i niektóre leki przeciwzapalne.
- Wcześniej stosowane leczenie w postaci chemioterapii czy radioterapii.
- Chroniczne stany zapalne i infekcje wirusowe.
Jeżeli do krwioobiegu przedostaną się nierozłożone składniki pokarmowe powstaje zagrożenie przedostania się razem z nimi szkodliwych czynników takich jak grzyby czy bakterie. W takiej sytuacji układ odpornościowy człowieka rozpoznaje takie resztki pożywienia, jako zagrożenie i stara się on organizm przed nimi ochronić.
Nieszczelna ściana jelita przepuszczając szkodliwe składniki diety wywołuje niepoprawne ich rozpoznanie przez układ odpornościowy i uznanie za czynnik destrukcyjny. Człowiek nie spożywa ciągle tych samych pokarmów, więc nie pojawiają się one bezustannie w jego diecie, tak więc układ odpornościowy nie potrafi go usunąć na stałe z organizmu. Dochodzi, więc do przewlekłego stanu zapalnego rozprzestrzeniającego się na kolejne części organizmu, tylko prawidłowe zlokalizowanie czynników uczulających daje możliwość powrotu do zdrowia.
Objawy ze strony ukrytej alergii pokarmowej
- Układ trawienia – biegunka, nudności, bóle brzucha, refluks.
- Przemiana materii – szybkie przybieranie na wadze, wysokie ciśnienie krwi, miażdżyca naczyń krwionośnych, anemia.
- Skóra – pokrzywka, trądzik, swędzenie, łuszczyca.
- Układ nerwowy – depresja, lęki, ciągłe zmęczenie nieustępujące po nocnym wypoczynku, ADHD, bóle migrenowe głowy, rozdrażnienie, anoreksja, bulimia.
- Choroby o podłożu immunologicznym – stwardnienie rozsiane, zapalenie jelit, RZS, zapalenie stawów, kręgosłupa, nietolerancja glutenu, nieznanego pochodzenia bóle stawów i mięśni.
- Serce i płuca – kołatanie serca, tachykardia, astma, skoki ciśnienia krwi, chrypka.
Diagnozowanie ukrytej alergii pokarmowej
Podczas wizyty u lekarza alergologa zostaje przeprowadzony wywiad z pacjentem pod kątem dziedzicznych powiązań genetycznych w obrębie różnego rodzaju alergii i podatności pacjenta na ich wystąpienie. Lekarz może zlecić pacjentowi prowadzenie zapisów wszystkich spożywanych produktów przez całą dobę każdego dnia i notowanie pojawienia się ewentualnych nietypowych objawów tzn. bólu, zmęczenie itd.
Pacjent przechodzi badanie za pomocą testów skórnych w celu postawienia diagnozy, które pokarmy wywołują negatywną reakcję układu odpornościowego. Kolejnym zaleceniem lekarza będzie eliminowanie ze swojego środowiska niepożądanych składników mogących uczulać np. kosmetyków, lakierów do włosów, papierosów. Usunięcie z codziennej diety wysoko przetworzonych produktów zawierających barwniki i spulchniacze.
Ukryta alergia pokarmowa – leczenie
Podstawowym czynnikiem gwarantującym przywrócenie sprawności organizmu jest wzmocnienie nieszczelnych jelit przepuszczających toksyczne składniki, prawidłowa flora bakteryjna jest podłożem do uzyskania dobrego efektu. Jeżeli nie występuje uczulenie na takie produkty należy wdrożyć je do diety czyli: kefir, jogurt naturalny, ogórki kiszone, kapusta kiszona, olej kokosowy, żur, barszcz biały itp.
Można również przyjmować probiotyki, które wspomagają pracę jelit. Warto zadbać o sferę psychiczną życia, jeżeli istnieje taka potrzeba skorzystać z pomocy psychologa lub psychiatry i walczyć ze stresem. Całkowite wyeliminowanie pokarmów wywołujących utajoną alergię pokarmową, przyjmowanie przepisanych przez alergologa leków przeciwalergicznych, może zagwarantować choremu normalne funkcjonowanie.