Balsamowiec mirra (Commiphora abyssinica), roślina pochodząca z Etiopii, Somalii, wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego. To drzewo woli regiony pustynne. Balsamowiec mirra jest krzewiastym drzewem, które osiąga około dziewięciu metrów wysokości. To drzewo ma gruby, jasnoszary pień z ostrymi kolcami wystającymi z głównych gałęzi. Liście o ostrych krawędziach rosną w trzech grupach, składających się z dwóch małych, owalnych liści i jednego większego liścia. Żółtawo-czerwone kwiaty zawieszone są w wydłużonych, rozgałęzionych kępkach, w towarzystwie małych brązowych owalnych owoców.
Soda wydziela się naturalnie z kory drzewa i staje się żywicą (Myrrh), gdy zmienia stan skupienia.
Żywica może być destylowana w celu wydzielenia olejku eterycznego. Może być sproszkowana i stosowana w tabletkach i kapsułkach lub rozpuszczona w etanolu w celu wytworzenia nalewki.
Żywica jest głównie zbierana z dzikich drzew w Afryce i na Półwyspie Arabskim. Żywica balsamowca mirry tworzy nieregularne kawałki o różnej wielkości i kolorystyce. Są półprzezroczyste i czasami pokryte warstwą białego proszku. Barwa może być biała, brązowa, zielonkawa, brązowawo-żółta, czerwonawo-żółta, czerwono-brązowa lub brązowo-czarna.
Balsamowiec mirra – zastosowania terapeutyczne i zalety
Balsamowiec mirra jest tradycyjnie używany, jako spalone kadzidło, które odpycha pchły i komary. Roślina znana jest ze swojej skuteczności w celu złagodzenia bólu, w tym bólu menstruacyjnego wynikającego ze stagnacji krwi. Sproszkowaną mirrę stosuje się w leczeniu zapalenia gardła i jamy ustnej.
Ponadto wykazano skuteczne leczenie takich dolegliwości jak:
- Hemoroidy
- Brak miesiączki u młodych kobiet
- Niepłodność
- Fibromialgia (choroba reumatyczna)
- Zmęczenie
- Anemia
- Zły nastrój psychiczny, apatia, depresja, nerwica
- Stany emocjonalne takie jak: panika, histeria, fobia, strach
- Artretyzm, reumatyzm, gruźlica
- Infekcje, biegunka, gronkowiec, sepsa (posocznica)
- Czerwonka, salmonella.
Balsamowiec mirra jest również używany do zewnętrznych obrażeń w celu zmniejszenia obrzęku. Stosowany bezpośrednio do płukania jamy ustnej, może również pomóc złagodzić ból zęba. Posiada właściwości antyseptyczne wspomaga leczenie zapalenia dziąseł, paradontozy, a także wpływa pozytywnie na pozbycie się nieświeżego oddechu.
Starożytni Chińczycy używali tego zioła w leczeniu ran i siniaków. Jest nadal stosowany, jako środek antyseptyczny o szerokim spektrum działania w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie spojówek, przeziębienia i owrzodzenia.
Ze względu na właściwości przeciwgrzybicze balsamowiec mirra może być stosowany, jako ziołowy opatrunek na „stopę atlety”, drożdżycę Candida i inne zakażenia grzybicze. Roślina leczy szybko starzejącą się, suchą, pękającą skórę.
Uważa się, że jest dobrym ziołem w celu obniżenia poziomu cholesterolu, chociaż badania kliniczne nie są zdecydowanie niejednoznaczne.
Przygotowując mieszaninę z kwasem borowym i wrzącą wodą, roślina może być używana, jako płukanka przy zapalenia jamy ustnej i bólu gardła. Wewnętrznie balsamowiec mirra może być stosowany, jako środek wykrztuśny i łagodzący dolegliwości żołądkowe. Dodatkowo służy do łagodzenia urazów tkanki mięśni gładkich.
Obecnie trwają badania nad potwierdzeniem możliwych właściwości przeciwnowotworowych tej rośliny. Wykazano jej właściwości przeciwbakteryjne i dlatego jest używana wewnętrznie do stymulowania działania mikrofagów w krwiobiegu.
Balsamowiec mirra – dawkowanie i sposób podawania
Balsamowiec mirra może być sproszkowany, w kapsułkach lub w formie nalewki. Jest to popularny składnik produktów do pielęgnacji stomatologicznej, perfumowanych produktów do pielęgnacji ciała i jako środek aromatyzujący do żywności. Dawkowanie różni się, chociaż należy zawsze przestrzegać etykietowania produktów handlowych. Lekarz będzie mógł podać ostateczne informacje na temat dawkowania w odniesieniu do konkretnej dolegliwości. Zdecyduje on jak należy dany przypadek leczyć, i która forma ziół jest najlepsza w użyciu.
W przypadku nalewki sproszkowana mirra może być dodawana do 50/50 roztworu wody zmieszanego z wódką lub brandy. Powinno być wystarczająco dużo alkoholu, aby przykryć sproszkowane ziele. Następnie trzeba umieścić ją w chłodnym, ciemnym miejscu przez około dwa tygodnie, wstrząsając kilka razy dziennie. Nalewka powinna być przelana do ciemnej butelki i przechowywana z dala od silnego światła. Należy spożywać 1-2 ml trzy razy na dobę.
Olejkiem eterycznym można natrzeć bezpośrednio klatkę piersiowej i gardło, aby złagodzić objawy zapalenia oskrzeli lub rozcieńczyć wodą lub inną zasadą i nanieść bezpośrednio na rany i siniaki.
Balsamowiec mirra – efekty uboczne i możliwe interakcje
Balsamowca mirra nie powinny stosować kobiet w ciąży lub karmiące piersią. Zioło to nie powinno być podawane dzieciom i należy trzymać je poza ich zasięgiem. Obecnie nie ma znanych interakcji lub działań niepożądanych związanych z mirrą, ale jak w przypadku jakichkolwiek środków ziołowych należy skonsultować się z lekarzem przed ich zastosowaniem.