Zakwaszenie organizmu – świetny ratunek dla każdego zakwaszonego organizmu

zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest efektem źle wyważonej diety. W obecnych czasach w naszym codziennym menu znajduje się coraz więcej produktów, które przed podaniem zostały bardzo przetworzone. Zaburzają one naszą równowagę kwasowo-zasadową. Nadmiar kwasu w naszym organizmie prowadzi w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Starczy powiedzieć, że zakwaszony organizm oznacza zwiększone ryzyko zachorowań na różne odmiany raka. Nawet Ty możesz nie być świadomy tego, że twój organizm ma za wysoki poziom kwasowości.

Opisując problem zakwaszenia organizmu, nie sposób nie wspomnieć o doktorze Otto Warburgu. Ten niemiecki biochemik otrzymał w 1931 roku nagrodę Nobla. W uzasadnieniu tego prestiżowego wyróżnienia wykazano jego wielkie zasługi za udowodnienie tego, że kwaśne lub beztlenowe środowiska sprzyjają rozwojowi komórek rakowych. Oznacza to, że zakwaszenie organizmu związane jest z występowaniem nowotworów.

Wszyscy, których wyniki wskazują na wysoki poziom zakwaszenia organizmu, muszą mieć się zatem na baczności. Nie jest bowiem wykluczone, że w ich organizmach już rozwija się rak. Doktor Warburg wykazał, że nowotwory powstają z powodu obniżonego oddychania komórek. Dotyczy to nie tyle problemów z oddychaniem, ile z dostarczaniem do wszystkich części ciała pochłanianego przez nas tlenu. Co istotne, ma to związek z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej. Jeżeli w organizmie nie ma odpowiedniego poziomu kwasowości, mamy wówczas do czynienia z niedotlenieniem i fermentacją komórek.

W jaki sposób zakwaszamy nasz organizm?

Jak zostało to już wspomniane, komórki pozbawione odpowiedniego dostępu do tlenu ulegają niekorzystnym przeobrażeniom. Deficyt tlenu w komórkach skutkuje zaburzeniem istotnego procesu przemiany glukozy. W następstwie takiej fermentacji komórek wytrąca się toksyczny kwas mlekowy. Substancja ta obniża poziom pH w komórkach oraz niszczy zdolności DNA i RNA do reprodukcji. W konsekwencji zaczynają rozmnażać się komórki nowotworowe.

O tym, że w naszym organizmie zaczyna wytwarzać się kwas mlekowy, świadczą silne bóle miejscowe. Oznacza to, że dochodzi właśnie do destrukcji naszych enzymów komórkowych. Takie martwe komórki to idealna baza dla rozwijającego się raka. Opisanie tego mechanizmu było wielkim osiągnięciem współczesnej biochemii. To właśnie za nie doktor Warburg otrzymał swoją nagrodę Nobla.

Jak zapobiec zakwaszeniu w organizmie?

Z powyższej lektury łatwo wywnioskować, że warto zająć się problemem zakwaszenia naszego organizmu. W jaki jednak sposób mamy temu przeciwdziałać? Oczywiście podstawą jest w tym wypadku prewencja. Zacząć musimy od zmiany naszej diety. Obecnie znamy mnóstwo produktów, które wykazały swoje właściwości, przy obniżaniu poziomu kwasowości organizmu. Na początek wymienić można kilka częściej spotykanych w naszych spożywczakach:

  • brokuły
  • kapusta
  • seler
  • papryka
  • awokado

Odkwaszająca kuracja

Jeżeli zakwaszenie organizmu już dotknęło Twój organizm, należy sięgnąć po bardziej zdecydowane kroki. W tym celu możesz wykorzystać zwykłe domowe składniki, które odpowiednio przygotowane obniżą poziom zakwaszenia. W jaki sposób jednak zdiagnozować, czy masz do czynienia z podobnym schorzeniem? Objawy, jakie dotykają osoby cierpiące na zakwaszenie to bóle stawów, zgaga, metaliczny smak w ustach, zimne stopy lub dłonie, zmniejszony popęd płciowy, wrażliwość chemiczna oraz występujące bóle mięśniowe. Każdy z wymienionych objawów, nawet jeżeli występuje pojedynczo, może wskazywać na to, że mamy do czynienia z opisywanym problemem.

Receptura na lekarstwo obniżające zakwaszenie organizmu:

  • dwie łyżki octu jabłkowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/3 łyżki oczyszczonej sody

Sposób przygotowania i dawkowanie:

  1. Oba składniki wymieszać ze sobą w szklance.
  2. Pod wpływem kontaktu zaczną się one nagle pienić. Odczekaj, aż proces ten się zatrzyma.
  3. Następnie dodaj do szklanki szesnaście łyżek wody.
  4. Lekarstwo jest gotowe. Należy wybić je za jednym zamachem.

Przedstawiony przepis pomaga nie tylko w przypadku zakwaszenia organizmu. Można go stosować także w celu zmniejszenia ilości kwasu żołądkowego, czy po to, aby zmniejszyć trapiącą nas kwasice.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Tal to prawda. Soda odkwasza organizm nawet leczy raka. Wymieszana z melasą lub syropem klonowym
    daje świetne rezultaty.??

Polecane

Leczenie kolan i stawów? Wykorzystaj ten domowy środek leczniczy!
Leczenie kolan i stawów jest możliwe dzięki tej sprawdzonej domowej...
Dieta ziemniaczana: w trzy dni możesz schudnąć, aż 5 kg!
Dieta ziemniaczana opiera się na tym niedocenianym przez nas warzywie...
Imbir z cynamonem doskonałe połączenie by schudnąć 3kg w tydzień!
Imbir z cynamonem to połączenie po którym można chudnąć! Skuteczne...
Imbir – oto 9 najważniejszych zalet codziennego spożywania imbiru
Imbir jest rośliną o tak silnych właściwościach leczniczych, że jest...