Co kryje się pod tą obcobrzmiącą nazwą? Jukka to roślina ozdobna. Znajdziemy ją w niejednym ogródku lub donicy ustawionej w domu. Mało kto jednak wie, że jukka jest także skarbnicą wielu potrzebnych wartości odżywczych. Badania laboratoryjne, które przeprowadzono nad tą rośliną, ku zaskoczeniu wszystkich wykazały jej nieznane dotąd właściwości. Okazuje się zatem, że jukka jest w stanie zapewnić poprawę kondycji całego ludzkiego organizmu. Co więcej, ta roślina jest w stanie oczyścić nasze ciało z zalegających w nim toksyn. W ten sposób zniszczymy wszystkie zbędne składniki, z którymi normalnie nie może poradzić sobie nasz organizm.
Jukka pochodzi z Ameryki Północnej i Środkowej. Większość jej sadzonek pochodzi z USA, Meksyku oraz państw karaibskich. Jest to roślina, która lubi ciepły klimat. Z drugiej strony jednak jest ona stosunkowo wytrzymała na mniej odpowiadające jej warunki atmosferyczne.
Jukka to źródło naturalnego oczyszczenia
To, że dla organizmu niezbędne jest regularne pozbywanie się toksyn, nie jest żadnym odkryciem. To oczywiste, że nasze ciało musi w odpowiedni sposób pozbywać się nieczystości, jakie ciągle się w nim gromadzą. Dopóki nie pozbędziemy się tych wszystkich szkodliwych substancji, nasz organizm nie będzie w stanie właściwie funkcjonować. Jak tylko uda nam się oczyścić nasz organizm, od razu poprawi się proces przemiany materii. W ten sposób przestaniemy tyć bez powodu oraz łatwiej będzie nam się odchudzać. Jeżeli każdego dnia czujesz się lepiej, oznacza to, że proces oczyszczania zaczyna działać.
Jukka jest w stanie oczyścić nasz organizm za sprawą substancji, które znajdują się w tej roślinie. Wśród nich wymienić należy następujące:
- Antyoksydanty, czyli związków chemicznych, które charakteryzują się zdolnością do neutralizowania RTW. Dzięki antyoksydantom zapobiegniemy możliwym uszkodzeniom komórek naszego ciała. Zabezpieczymy się tym samym przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Po prostu, jeżeli taka cząstka napotka na przeciwutleniacz, to ten podzieli się z nią brakującym elektronem. W taki sposób wolny rodnik znów stanie się zdrową komórką, natomiast cząsteczka antyoksydantu zostanie wydalony z organizmu.
- Enzymy. Jest to grupa białek, które są swego rodzaju biokatalizatorami. Nasz organizm korzysta z ich pomocy podczas prowadzenia procesu biosyntezy lub rozkładu. Enzymy składowane są zazwyczaj w naszych płynach ustrojowych albo w samych komórkach. Odpowiednie dostarczenie tych mikroelementów do naszego organizmu sprawia, że wyraźnie poprawia się cykl naturalnego detoksu, jaki prowadzi nasz organizm.
- Saponina – ta substancja jest niebywale istotna w procesie renegocjacji naszych stawów i kości. Nie przypadkowo zatem północnoamerykańscy Indianie zaczęli używać maści wytworzonej na bazie jukki. Takie kuracje polecano starszym członkom plemienia, którzy skarżyli się na bóle reumatyczne oraz sztywne stawy. Rzeczywiście zawarte w tej roślinie substancje wystarczą, aby zredukować ból związany z podobnymi dolegliwościami. Uzupełnią one także mikroelementy, jakie potrzebuje nasz organizm, aby zaradzić schorzeniom kości i stawów. Co więcej, saponina jest substancją o cechach przeciwzapalnych, moczopędnych oraz detoksykacyjnych. Ten ważny naturalny związek chemiczny pobudza wydzielanie żółci, soków trawiennych oraz śluzu.
Wyciąg z jukki i jego właściwości lecznicze
Dzięki zawartym w tej roślinie substancjom jest ona w stanie:
- Odbudować naturalną florę bakteryjną.
- Aktywować enzymy w naszym organizmie.
- Oczyścić z toksyn wewnętrznego organy.
- Zregenerować błonę śluzową w jelitach.
- Zredukować problemy z trawieniem.
- Zaradzić zapaleniu stawów.
- Ustabilizować układ wydalania.
- Przyśpieszyć wchłanianie się innych substancji odżywczych.
- Ograniczyć zapalenie okrężnicy.
Przepis na oczyszczający koktajl z jukki
Wszystko wskazuje na to, że trudno będzie u nas dostać owoce jukki. Warto jednak się o to postarać. W tym celu polecamy rozpocząć poszukiwania dobrych sklepów ze zdrową żywnością z dobrze zaopatrzonym działem zdrowotnym.
Składniki:
- Pół kilogramów owoców jukki
- Jeden litr wody
- Jedna szklanka jogurtu naturalnego (ok. 250g)
- 100g sto gramów malin
Jak przygotować koktajl zwalczający toksyny?
1. Dokładnie myjemy owoce jukki, a następnie obieramy je. Należy robić to delikatnie, tak aby nie stracić szczególnie wartościowych pokładów minerałów, które są tuż pod skórką.
2. Owoce należy przekroić i pozbyć się twardej część, która znajduje się w samym środku. Tak przygotowany owoc można zacząć kroić na kawałki. Zalecana wielkość pokrojonej jukki to kostki o wymiarach 2×2 cm. Przygotowane kawałki owocu wkładamy do garnka.
3. Jukkę zalewamy wodą i gotujemy ją przez 45 minut. Po tym czasie owoc powinien być miękki, ale nie na tyle, aby sam się rozpadł.
4. Ugotowaną jukkę odcedzamy i czekamy, aż ostygnie. Jak już to nastąpi, należy zmielić ją w blenderze.
5. Ostatni etap polega na dodaniu do niej pozostałych składników i zmielenie tego wszystkiego na jednolitą masę.
Dawkowanie:
Przygotowany koktajl należy pić codziennie. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 250 ml. Kurację należy stosować przez cały tydzień. Potem powinno się zrobić dwutygodniową przerwę. Jeżeli odczuwamy taką potrzebę, po upłynięciu tego czasu możemy powrócić do kuracji.