Woda imbirowa – skuteczny sposób na odchudzanie z wodą imbirową. Korzeń imbiru. Trudno chyba wskazać inną roślinę, która w ostatnich latach tak zyskała na swojej popularności. Wszystko to za sprawą tego, że coraz więcej ludzi zaczyna korzystać z dobrodziejstw naturalnej medycyny oraz domowych sposobów na odchudzanie. Jest to jak najbardziej uzasadnione. Dzięki składnikom, które znaleźć można w naturalnym środowisku człowieka, jesteśmy w stanie skutecznie zastąpić wszystkie chemiczne preparaty odchudzające.
Imbir powszechnie uznawany jest dziś za jedną z najzdrowszych przypraw, która ma niezmiernie dużo wartościowych elementów odżywczych. Jego zastosowanie jest niezmiernie szerokie. Walory zdrowotne imbiru zostały dostrzeżone najpierw w Azji. Dzięki temu ten korzeń dotarł do Europy jako znane już lekarstwo na przeziębienia, a także jako aromatyczna przyprawa.
Imbir i jego właściwości odchudzające
To niezwykłe, ale właściwości imbiru są różne w zależności od tego, w jaki sposób go podamy. Dlatego niezwykle ważna jest recepturą jaką się posługujemy podczas przygotowywania preparatu z tego zdrowotnego korzenia.
Imbir świetnie pobudza nasz organizm do wydzielania większej ilości żółci i pozostałych soków trawiennych. W praktyce oznacza to, że bardzo dobrym pomysłem jest wzbogacić o tę przyprawę tłuste dania. Innym rozwiązaniem jest popijanie tłustych posiłków imbirowym naparem.
Korzeń imbiru to skuteczne remedium na wiele stanów chorobowych i infekcji. Jest to już naukowo potwierdzone, że dzięki regularnemu dostarczaniu do organizmu mikroelementów dostępnych w imbirze, możemy zaradzić wielu schorzeniom. Tym sposobem złagodzimy ból, jaki towarzyszy różnym zwyrodnieniom, czy zapaleniu stawów. Imbir jest niezastąpiony zarówno przy walce z podobnymi stanami zapalnym, jak i przy wsparciu odbudowy zniszczonej chrząstki stawowej.
Jakie naturalne związki chemiczne są istotne w imbirze? Bez wątpienia należą do nich gingerole i shogaole. To właśnie one łagodzą odczuwany ból. Takie właściwości mogą być przydatne, chociażby przy uśmierzaniu specjalnie bolesnych menstruacji.
Podczas kiedy rozpoczynamy dietę, nie wszystkie procesy naszego organizmu sprzyjają odchudzaniu. Problemem w tym wypadku jest to, że nasz metabolizm węglowodanów, synteza białka i tłuszczy są zaburzone. Wszystko to dzieje się z powodu odporności tkanek mięśniowych, które nie chcą poddać się działaniu wytwarzanej w organizmie insuliny.
Jak rozwiązać można zaistniały problem? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale skomplikowana. Po prostu potrzebne są nam związki fenylowe zwane waniloidami. To właśnie one w naturalny sposób wspomogą proces odchudzania. Podobne do podobnych związków zaliczyć możemy kapsaicynę z ostrej papryki, kurkuminę, eugenol występujący w goździkach oraz właśnie gingerol, którego w imbirze jest pod dostatkiem. Wszystkie te składniki mają w zasadzie podobne właściwości. Wystarczy dostarczać je naszemu organizmowi regularnie, a odchudzanie będzie o wiele bardziej skuteczne.
Istnieją jednak argumenty za tym, aby to właśnie na imbirze oprzeć skład preparatu odchudzającego. Do jego właściwości doliczyć można bowiem optymalizację wydatku energii w naszym ciele, przyśpieszanie utleniania się kwasów tłuszczowych oraz zapobieganie spadkom tempa metabolizmu. Wszystkie te walory są niebagatelnie ważne jako odpowiednie wsparcie dla naszej diety.
Woda imbirowa – najnowsze badania
Imbir cieszy się dużą popularnością w Japonii. Dlatego też tamtejsi naukowcy prowadzą wiele badań nad właściwościami tego korzenia. Japońscy naukowcy dostrzegli między innymi wpływ zawartych w nim związków na wysoki poziom termogenezy brunatnej tkanki tłuszczowej. Wynika z tego, że imbir skutecznie reguluje właściwą masę ludzkiego ciała.
Woda imbirowa – jak ją przygotować?
Przepis na wodę imbirową jest prosty. Bez większych problemów każdy będzie w stanie przygotować sobie porcje tej niesamowitej mikstury odchudzającej. Dzięki skorzystaniu z dobrodziejstwa tego niezwykle silnego korzenia z łatwością spalimy tłuszcz, który nagromadził się wokół ud, bioder oraz na samym brzuchy. Nie można zapomnieć o korzystnych efektach podobnej kuracji. Spożywając takie dawki imbiru, poprawimy ogólny stan naszego zdrowia.
Woda imbirowa – składniki:
- Pięć cienkich plasterków świeżego imbiru
- 250 ml wody
- Sok wyciśnięty z połówki cytryny
- Opcjonalnie można do mieszanki dodać łyżeczkę miodu.
Woda imbirowa – sposób przygotowania:
Na początku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie już ona wrzeć, wrzucamy do niej imbir. Gotujemy go przez około 25 minut. Kiedy upłynie wyznaczony czas, należy zacząć studzić wywar. Następnie dodajemy niego cytrynę i miód. Trzeba koniecznie zachować cierpliwość. Jeżeli dodamy te dwa składniki do zbyt ciepłego wywaru, to stracą wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Woda imbirowa – dawkowanie:
Zalecana dawka wody imbirowej to dwa mniejsze kubki w ciągu jednego dnia. Najlepiej będzie, jeżeli będziemy pić je tuż po posiłku. Na przykład jeden po obiedzie, a jeden po kolacji. Podobna kuracja powinna trwać nie dłużej niż 14 dni. Po upływie takiego czasu należy zrobić sobie tygodniową przerwę od kolejnych dawek.