Miód i czosnek – naturalny antybiotyk, czyli czosnek w miodzie

miód i czosnek

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.

Udowodnienie jak bardzo skuteczna jest taka mieszanka. Co więcej nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do połączenia czosnku z miodem wystarczą tylko te dwa podstawowe składniki. Co więcej, znajdują się one w niemal każdej domowej spiżarce. Sam proces wymieszania miodu i czosnku jest dziecinnie prosty. Jest to zatem dobry przepis także dla osób, które dopiero poznają sekrety domowych receptur zdrowotnych. Przygotuj to własnej produkcji lekarstwo na zimę, a zapewnisz odpowiednią ochronę dla siebie i Twoich najbliższych. Zanim przejdziemy do szczegółów receptury, poznajmy wpierw właściwości obu składników tej niezwykłej mieszanki, oraz odpowiedzmy na pytanie, czemu miód wymieszany z czosnkiem to idealne połączenie.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Ta niezwykła roślina nie przestaje zadziwiać swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Kwestie smakowe możemy uznać za mało istotne w tym wypadku. Niemniej warto dodać, że dzięki charakterystycznemu aromatowi czosnku, nasz domowy preparat zyska interesujący pikantny smak, który przełamie słodycz miodu. Wróćmy jednak do meritum. Najważniejszym związkiem, jaki znaleźć możemy w czosnku to allicyna. Wielu naukowców jest zgodna, że ta substancja jest w stanie zapobiec krzepnięciu krwi, obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, allicyna jest naturalnym związkiem chemicznym, który likwiduje z organizmu drobnoustroje. Radzi sobie ona także z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za przyrost komórek rakowych.

Jednak czosnek nie zawiera tylko i wyłącznie tej jednej leczniczej substancji. Ta roślina ma w sobie wiele minerałów, a także jest skarbnicą witamin. Osoby spożywające czosnek dostarczają do swojego organizmu takie wartościowe składniki jak selen, witaminę B6, witaminę C.

Reasumując, czosnek to antybiotyk naturalnego pochodzenie. Wspiera on układ odpornościowy i pomaga w przypadkach różnych zakażeń i infekcji wirusowych. Regularne spożywanie tego składnika odżywczego zapewni wyraźny spadek ryzyka zachorowania. Podawane są przy tym takie przykłady jak spadek o 63% prawdopodobieństwa przeziębienia się, czy okres infekcji krótszy aż o 70%.

Miód i jego właściwości

Największym problemem z miodem jest to, że w naszej kuchni zwykło się go przetwarzać. Niestety traci on przez to większość swoich zdrowotnych właściwości. Wszystko to dlatego, że pod wpływem ciepła giną zawarte w nim witaminy i minerały. Warto zatem mieć w domowych zapasach miód w nieprzetworzonym stanie.

Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w miodzie? Ich lista jest długa. Wystarczy wymienić te najważniejsze:

  • magnez
  • potas
  • witamina B6
  • cynk
  • tiamina
  • fosfor
  • żelazo
  • ryboflawina
  • wapń
  • niacyna

Wśród walorów miodu wymienić można jego zdolność do poprawy działania układu pokarmowego. Ten produkt spożywczy ma także niski indeks glikemiczny. Wytwarzana przez pszczoły substancja jako jeden z niewielu produktów spożywczych jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, spożywany miód posiada właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że jest to optymalny środek, jeżeli chcemy poprawić odporność naszego organizmu. Warto dodać, że miód naturalnego pochodzenia cechuje się niepodrabianym, świetnym smakiem.

Miód i czosnek: sposób przygotowania domowego lekarstwa

Receptura:

  • Jedna szklanka miodu
  • Od trzech do czterech główek czosnku
  • Nieduży zakręcany słoik

W jaki sposób przygotować mieszankę?

  1. Czosnek należy obrać z łusek i umieścić w słoiku.
  2. Przygotowany czosnek zalewamy miodem, tak aż zakryje on wszystkie ząbki.
  3. Teraz należy wszystko delikatnie wymieszać. Naszym celem jest pozbycie się pęcherzyków powietrza.
  4. Na koniec słoik szczelnie zamykamy. Domowej produkcji lek przechowujemy w lodówce.

Trzeba w tym miejscu wyraźnie podkreślić, że nie można podgrzewać preparatu. W przeciwnym razie ulotnie się z niego pożądana, lecznicza allicyna.

Warianty i dawkowanie:

Istnieje kilka wariantów mieszanki. Można na przykład dodać do niej zioła w celu poprawy smaku. Nadaje się do tego na przykład tymianek.
Dobrym pomysłem jest pokrojenie czosnku na kawałki. Zapewni to szybsze wydobywanie się z niego leczniczych substancji.

Przygotowane lekarstwo należy przyjmować tak jak syrop. Dawkuje się go w następujący sposób. Wystarczy tylko jedna łyżeczka co rano, kiedy jeszcze jesteśmy na czczo.

Źródło: www.davidwolfe.com

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        1. Należy lekko podgrzać miód.
          Powoli, tzn. najlepiej w kąpieli wodnej, podgrzewamy słoik miodu. Woda nie może być cieplejsza niż 40°C. !!!!
          To długi proces, nie da się go przyspieszyć. Cierpliwość tutaj jest kluczem.

          Takim ciepłym miodem, zalej pokrojone ząbki czosnku i odstaw po ostudzeniu do lodówki.
          Na zdrowie

Polecane

Leczenie kolan i stawów? Wykorzystaj ten domowy środek leczniczy!
Leczenie kolan i stawów jest możliwe dzięki tej sprawdzonej domowej...
Dieta ziemniaczana: w trzy dni możesz schudnąć, aż 5 kg!
Dieta ziemniaczana opiera się na tym niedocenianym przez nas warzywie...
Imbir z cynamonem doskonałe połączenie by schudnąć 3kg w tydzień!
Imbir z cynamonem to połączenie po którym można chudnąć! Skuteczne...
Imbir – oto 9 najważniejszych zalet codziennego spożywania imbiru
Imbir jest rośliną o tak silnych właściwościach leczniczych, że jest...