Cytryny mają niesamowite właściwości! Zdarzyło Ci kiedykolwiek gotować nieobraną cytrynę? Okazuje się, że po takiej nietypowej obróbce owoc ten staje niezwykle pomocnym domowym lekarstwem. Co ciekawe nie jest to żadna nowinka. Pomysł, aby gotować nieobrane cytryny w celu powiększenia ich leczniczych właściwości jest starą sprawdzoną metodą naszych przodków.
Od setek lat wykorzystywano tak spreparowane cytryny w kuracji leczniczej wielu dolegliwości. Gotowana cytryna może być wykorzystywana na takie problemy zdrowotne jak miażdżyca, różnego typu infekcje, ogólne osłabienie czy wysoki poziom cholesterolu. Co istotne przepis na taki domowy lek nie należy do skomplikowanych. Do jego sporządzenia oprócz samych cytryn wystarczy kilku składników, które znajdziemy w każdej kuchni.
Ten tradycyjny przepis sprawdza się doskonale w przypadku obniżonej odporności. Można go stosować także, jeżeli chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn. Takim sposobem możemy poprawić choćby stan naszej wątroby. Dlatego to nietypowe panaceum służy w poprawianiu układu immunologicznego naszego organizmu, a także zapobieganiu problemowi zatkanych żył. Warto dodać, że gotowane cytryny niejednokrotnie potwierdziły swoją zdrowotną moc przy kuracji związanej z pojawieniem się kamieni nerkowych.
Cytryny, czyli jaki sposób przygotować opisywane lekarstwo?
Skład:
Sposób przygotowania:
- Cytryny należy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek dokładnie obieramy z łupinek.
- Do blendera wkładamy przygotowane już składniki oraz imbir. Miksujemy je dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
- Kiedy mieszanka jest już gotowa, należy przelać ją do garnka. Dodajemy do niego również potrzebną wodę.
- Po tym, jak masa zostanie wymieszana z wodą, zaczynamy ją gotować. Staramy się doprowadzić, do tego, aby przygotowywany lek zaczął powoli wydzielać bąbelki.
- Od tego momentu należy zacząć wystudzanie warzonej substancji.
- Jeżeli zdążyła ona już ostygnąć pora przystąpić do odsączania płynu od pozostałych składników. W tym celu wykorzystaj kuchenną ściereczkę, przez którą należy przesączać płyn. Oczyszczony płyn wlej do słoika.
Dawkowanie:
Istnieje kilka zasad, które należy stosować, aby to lekarstwo zachowało wszystkie swoje lecznicze właściwości. Po pierwsze należy pić przygotowany napój codziennie po trzy raz każdego dnia. Jest przy tym niezmierni istotne, aby po przyjęciu każdej dawki nic nie jeść przez dwie godziny. Kuracje należy stosować przez trzy tygodnie. Po upływie tego okresu należy zrobić sobie tygodniową przerwę od kolejnych dawek. Potem znów powracamy do kuracji.
Niektórym ludziom może nie przypaść do gustu mocny smak tego domowego lekarstwa. Jest jednak na to sposób. Wystarczy dodać do niego trochę miodu, który zniweluje kwaśny smak napoju. Przy kuracji musisz uzbroić się w trochę cierpliwości. Pierwsze jej efekty pojawiają się zwykle po upływie około trzech tygodni.
Jaka porcje trzeba pic tej mikstury.
Po szklance za jednym podejściem 🙂