Listeria jest poważną infekcją, zwykle powodowaną spożyciem pokarmów zanieczyszczonych bakterią Listeria monocytogenes. Szacuje się, że każdego roku na listerię zapada około 1600 osób. Choroba dotyczy głównie kobiet w ciąży, noworodków, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym. Listeria jest zwykle łagodną chorobą u kobiet w ciąży, ale powoduje ciężką chorobę płodu lub noworodka.
Dorośli w wieku 65 lat i starsi oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym najczęściej przechodzą poważne zakażenia krwiobiegu (powodujące sepsę) lub mózgu (powodujące zapalenie opon mózgowych lub zapalenie mózgu). Zakażenia listerią mogą czasami wpływać na inne części ciała, w tym kości, stawy i miejsca w klatce piersiowej oraz brzuchu.
Listeria – przyczyny
Listerioza jest zwykle spowodowana jedzeniem pokarmów zanieczyszczonych Listerią monocytogenes. Bakterie Listeria można znaleźć w glebie, wodach i odchodach zwierzęcych.
Ludzie zazwyczaj są zarażani przez spożywanie takich produktów jak:
- Surowe warzywa, które zostały zanieczyszczone w glebie lub pochodzą z zanieczyszczonego obornika używanego, jako nawozy.
- Zanieczyszczone mięso zwierząt.
- Niepasteryzowane mleko lub żywność wytworzona z niepasteryzowanego mleka.
- Niektóre przetwory spożywcze – takie jak miękkie sery, hot-dogi i delikatesy, które zostały zanieczyszczone po przetworzeniu.
Listerię można też znaleźć w środowisku produkcyjnym żywności i może ona także zanieczyścić produkty żywnościowe po produkcji. Na przykład może wystąpić zanieczyszczenie po ugotowaniu jedzenia, ale przed zapakowaniem. Gdy żywność jest sprzedawana w sklepach, na przykład w maszynach do krojenia. W przeciwieństwie do większości innych rodzajów bakterii listeria może przetrwać i często mnożyć się w temperaturach poniżej 5°C. Dlatego bakteria może rosnąć do potencjalnie szkodliwych ilości w żywności przechowywanej w lodówce.
Uważa się, że Listeria może znajdować się w układzie trawiennym wielu zwierząt, takich jak owce i bydło, a zwierzęta te mogą przenosić bakterie poprzez odchody zanieczyszczone Listerią. Szacuje się, że do 1 na 20 osób może być nosicielami, ale nie odczuwa objawów. Nosiciele mogą przenosić odchody zanieczyszczone listerią, mogące się dalej rozprzestrzeniać. Jeśli na przykład osoba zakażona nie myje rąk po wyjściu z toalety, a następnie przygotowuje jedzenie.
Listeria – objawy zakażenia
Listeria może powodować wiele objawów, w zależności od osoby i części ciała. Listeria może powodować gorączkę i biegunkę podobną do innych bakterii pochodzenia żywnościowego. Ale ten typ zakażenia jest rzadko zdiagnozowany.
Kobiety w ciąży: Kobiety w ciąży zazwyczaj doświadczają tylko gorączki i innych objawów grypowych, takich jak zmęczenie i bóle mięśni. Jednakże zakażenia w czasie ciąży mogą prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu lub zagrażać życiu zakażonego noworodka.
Osoby inne niż kobiety w ciąży: Objawy mogą obejmować bóle głowy, sztywność karku, dezorientację, utratę równowagi i drgawki oprócz gorączki i bólu mięśni.
Osoby z inwazyjną listeriozą zwykle zgłaszają objawy trwające od 1 do 4 tygodni po spożyciu pokarmów zanieczyszczonych listerią. Niektórzy ludzie zgłaszają objawy rozpoczynające się dopiero po 70 dniach od ekspozycji lub już w tym samym dniu zarażenia.
Podobnie jak u dorosłych, objawy zakażenia ujawniają się u noworodka mogą być subtelne, ale mogą obejmować także:
- Małe zainteresowanie karmieniem.
- Płaczliwość
- Gorączkę
- Wymioty
- Napady padaczkowe
- Trudności w oddychaniu, takie jak szybkie oddechy lub chrząkanie podczas oddychania
- Wysypka na skórze
- Wyższa lub niższa temperatura niż zwykle.
Osobami narażonymi na zakażenie Listerią są osoby:
- Starsze niż 60 lat.
- Chore na AIDS
- Przechodzące chemioterapię
- Chore na cukrzycę lub chorobę nerek
- Przyjmujące wysoką dawkę Prednizonu lub niektórych leków na reumatoidalne zapalenia stawów.
- Zażywające leki blokujące odrzucenie przeszczepionego narządu.
Możliwe powikłania
Większość zakażeń listerią jest łagodna, dlatego mogą pozostać niezauważone. Jednak w niektórych przypadkach zakażenie Listerią może prowadzić do zagrażających życiu powikłań – w tym:
- Uogólnione zakażenie krwi (posocznica)
- Zapalenie błony i płynów otaczających mózg (zapalenie opon mózgowych)
Listeria – diagnostyka i leczenie
Listeria jest zwykle rozpoznawana, gdy bakteryjna kultura (rodzaj testu laboratoryjnego) rośnie z tkanki lub płynu ustrojowego, takiego jak krew, płyn z kręgosłupa lub łożyska. Badanie krwi jest często najskuteczniejszym sposobem na ustalenie, czy pacjent ma zakażenie Listerią.
Leczenie infekcji zmienia się w zależności od nasilenia objawów. Większość osób z łagodnymi objawami nie wymaga leczenia. Poważniejsze infekcje można leczyć antybiotykami. W czasie ciąży, szybkie leczenie antybiotykami może pomóc uchronić dziecko przed zakażeniem. Noworodki, u których wykryto zakażenie listerią mogą otrzymać kombinację antybiotyków. Większość osób z inwazyjną listerii wymaga opieki szpitalnej.
W przypadku produktów gotowych do spożycia najważniejsze sposoby zmniejszenia ryzyka zakażenia Listeriozą obejmują:
Nie spożywanie pożywienia po zakończeniu terminu przydatności. Należy upewnić się, że temperatura lodówki wynosi 0-5 ° C. Postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi przechowywania na etykietach żywnościowych.