Syrop imbirowy to domowej produkcji lekarstwo, które jest świetnym wyborem szczególnie w okresie grypy i różnych innych przeziębień. Obecnie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak dobrym lekarstwem jest imbir. Ten korzeń sprawdził już się w leczeniu wielu chorób. W tym tekście zaprezentujemy najlepszy sposób na przygotowanie z niego lekarstwa. Najbardziej efektywnym rozwiązaniem jest zrobienie specjalnego syropu imbirowego. Mając na podorędziu takie wsparcie, nie musimy się już obawiać żadnej infekcji.
Syrop imbirowy
Przygotowanie syropu imbirowego jest bardzo proste, a takie naturalne lekarstwo wyróżnia się skutecznością. Oczywiście podstawowym składnikiem takiego syropu jest imbir. Sam korzeń posiada właściwości przeciwbólowe, antybakteryjne oraz antywirusowe. Jego działanie będzie jednak jeszcze lepsze, jeżeli spotęgujemy je za pomocą pozostałych składników omawianego lekarstwa. Taki syrop będzie świetnym rozwiązaniem w przypadku różnego typu zachorowań, jakie wynikły z obniżonego poziomu odporności.
Jakie dokładnie składniki znajdziemy w samym imbirze? W tym korzeniu jest mnóstwo gringerolu i shogaolu. Akurat oba te składniki są w stanie przeciwdziałać rozwiniętym w naszym organizmie stanom zapalnym. Ponadto w tym leczniczym korzeniu składowanych jest wiele wartościowych minerałów. Do nich zaliczymy między innymi mangan i potas. W imbirze jest także wiele witamin. Wszystko to razem sprawia, że dzięki spożywaniu tego korzenia poprawimy funkcjonowanie naszego układu immunologicznego i układu krążenia, w tym pracy serca.
Badania nad właściwościami imbiru zostały przeprowadzone ostatnimi czasy na renomowanym Uniwersytecie w Michigan. Wynika z nich, że zawarte w imbirze składniki są w stanie zwalczać komórki nowotworowe, a także zaradzić problemowi nabytej odporności na działanie innych leków. Amerykańscy naukowcy poprzez laboratoryjne badania potwierdzili, że imbir ma właściwości przeciwzapalne, znieczulające, jak i antyhistaminowe. W przeprowadzonych eksperymentach brali udział ochotnicy cierpiący na bóle mięśni oraz bóle pleców. Okazało się, że po imbirowej kuracji ich dolegliwości uległy wyraźnemu zmniejszeniu. Warto dodać także to, że imbir jest używany jako środek do walki z bezsennością, problemami trawiennymi czy z problemem szczególnie uciążliwych bólach miesiączkowych.
Jak zapewne widać, lista zdrowotnych właściwości imbiru jest długa. Warto zatem poznać przepis na domowej produkcji syrop imbirowy. Co ciekawe, tak przygotowany korzeń imbiru zyskuje dodatkowe walory lecznicze. Może zastosować go bowiem także w leczeniu miażdżycy, mdłości czy biegunki.
W jaki sposób przygotować najlepszy syrop imbirowy?
Składniki:
- Duży korzeń imbiru, który ma około 20 centymetrów
- 6 szklanek wody
- Jedna cytryna
- Jedna szklanka miodu
- Jedna łyżeczka kurkumy
- Odważniejsi mogą wzbogacić syrop o 1/3 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne.
Sposób przegotowania:
- Najpierw obieramy imbir i kroimy go w drobną kostkę.
- Pokrojony korzeń wrzucamy do gotującej się w garnuszku wodzie.
- Następnie zdecydowanie zmniejszamy ogień. Imbir powinien gotować się na wolnym ogniu od 45 minut do jednej godziny. Jeżeli z garnka ubyło już około dwóch szklanek wody, oznacza to, że należy zakończyć gotowanie.
- Przygotowany wywar należy ostudzić, a potem przecedzić przez gazę. Odcedzone kawałki imbiru wyrzucamy.
- Imbirowy wywar mieszamy z miodem w proporcji 2 do 1. Najlepiej zrobić to w tym samym garnku, w którym gotowaliśmy imbir. Trzeba będzie go jednak przedtem umyć.
- Wymieszane składniki lekko podgrzewamy. Nie możemy przekroczyć temperatury 45°C, jeżeli chcemy zachować zdrowotne właściwości miodu.
- Jak mikstura zdąży już ostygnąć, przelewamy ją do słoika. Wkładamy do niego także pokrojoną w plasterki cytrynę.
- Na samym końcu dodajemy kurkumę i pieprz cayenne (opcjonalnie).
Dawkowanie:
Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce. Jego termin ważności upływa po kilku tygodniach. Przygotowane lekarstwo na poprawę odporności przyjmujemy raz dziennie po jednej łyżce. Jeżeli jesteśmy już przeziębieni, dawkę należy zwiększyć do 2-3 łyżek dziennie. Dobrym pomysłem jest dodanie syropu do herbaty. Warto dodać, że syrop imbirowy to nie tylko lekarstwo, ale także smaczny dodatek do potraw.